Furnes historielag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Furnes historielags logo.

Furnes historielag er et historielag i Furnes i Ringsaker kommuneHedmarken. Laget, som ble stiftet 23. november 1930, er tilsluttet Landslaget for lokalhistorie. Historielagets lover er revidert og modernisert noen ganger, og styret er utvidet fra fem til sju medlemmer. Laget utgir årboka Minner fra Furnes, som siden 1990 har kommet ut annethvert år.

83 personer meldte seg inn i laget i 1930. I mange år har medlemstallet ligget rundt 200, og i 2019 hadde Furnes historielag 210 medlemmer.

Formålsparagrafer

Den nåværende formålsparagrafen: «Laget har til formål å fremme interessen for kulturarven, slekts- og lokalhistorie, samle inn å ta vare på alt av betydning for Furneshistoria og som kan fortelle om folks levekår gjennom tidene».

Formålsparagrafen 1930: «Furnes Historielag er en underavdeling av Hedmark Historielag. Det har til formål å vekke interesse for og så vidt mulig verne om gamle minner fra bygdekulturen som ennå er bevart, enten de består i muntlig tradisjon eller materielle gjenstander. Laget vil etter evne søke å hindre at verdifulle kulturminner ødelegges eller bortføres fra bygda.»

Hovedaktiviteter

Laget gir ut årboka Minner fra Furnes. Salg av bøker er lagets største inntektskilde.

Tidligere har utgivelsen av de fire bygdebøkene vært det viktigste. Både leder i laget Alf Jensen og Toralv Bleken-Nilssen som var i gang med å skrive bygdebok 3, ble sjuke tidlig på 1960-tallet. Da begge døde, ble alt arbeid liggende nede fra 1965 til 1967. Det stoffet som var innsamlet av Toralv Bleken-Nilssen til bygdebok 3, gikk tapt.

Det holdes to medlemsmøter i året og årsmøte med foredrag om historiske emner. Vanligvis er 30-50 medlemmer til stede. Omtrent like mange pleier å være med når det første søndag i september hvert år arrangeres historisk vandring rundt om i bygda. I august hvert år arrangerer laget, sammen med Veldre historielag, busstur til historiske steder utenfor distriktet. Medlemmene holder også foredrag i foreninger og andre fora om Furneshistoria.

Historielaget samler inn gamle bilder og dokumenter til arkivet. Dette materialet lånes ut til interesserte.

Sommeren 1948 engasjerte Furnes historielag den unge studenten Reidar Bækkelund til å registrere gravhauger i bygda. Det viste seg å bli over seksti hauger. I samarbeid med grunneierne fikk historielaget og Bækkelund til en fredning av gravhaugene mot nærgående bebyggelse eller inngrep som på annen måte kan skade fortidsminnet. Dette er tinglyst som en særlig heftelse på disse eiendommene slik at en for evig og alltid skal være forskånet fra å få haugene ødelagt og oppstykket av bebyggelse, veger eller avfallsplasser.

Med dugnad av medlemmer holdes husmannsplassen Brodal vedlike. Den opprinnelige bebyggelsen på bruket er bevart i uendret stand og viser hvordan en husmannsfamilie bodde og levde. Brodal brukes i dag også til sammenkomster og til friluftsteater for skoler og andre. Furnes historielag ble i 2013 av Fortidsminneforeningen Hedmark tildelt bevaringsprisen for sitt arbeid med Brodal.

Historielaget sørget for at høgloftet på garden Tvet som var i sterkt forfall, ble satt i stand og berget i samarbeid med eier. Mye dugnadsarbeid ble utført av medlemmene.

Alle landbrukseiendommer i bygda er besøkt for å registrere gamle stedsnavn. Når kommunen skal sette navn på nye gater og veger, blir laget bedt om å komme med forslag.

Historielaget er høringsinstans for kommunale planer om det kan finnes kulturminner som bør bevares. Laget kommer også med synspunkter overfor kommunen på eget initiativ.

Ledere

  • Alf Jensen 1930-61
  • Nils Nyhus 1961-67
  • Reidar Bækkelund 1967-86
  • Steinar Haugstad 1986-92
  • Tordis Skyberg 1992 -2002
  • Anders Kirkeby 2002-08
  • Jan Røseth 2008
  • Tor Holm 2008-2009
  • Francis Bull Enger 2009-2015
  • John Bryn Berg 2015-19
  • Per Sandbakken 2019-

Andre sentrale personer

  • Toralv Bleken-Nilssen, konservator ved museet på Domkirkeodden, som skrev Furnes bygdebok 1 og bygdebok 2.
  • Peder Esbjørnsen, ordfører, tok i 1967 initiativet til å få i gang aktiveten i laget igjen som hadde ligget nede siden 1965.
  • Inge Karl Haandlykken, som tok initiativet til at historielaget fikk ansvaret for å bevare husmannsbruket Brodal og det ble inngått avtale med grunneier.
  • Helga Snarud (1884-1969), en av historielagets grunnleggere.

Publikasjoner

Kilder og litteratur

  • Opplysninger fra laget, 2019 (Landslaget for lokalhistories lagsundersøkelse).

Eksterne lenker