Helga Snarud

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Helga Snarud. Bildet er trolig tatt på 1930-tallet.

Helga Snarud (født Winningstad i 1884, død 20. januar 1949) ble utdannet ved Statens kunst- og industriskole i Oslo. Hun skal også ha undervist der en periode. Hun kom til Furnes i 1921 da hun giftet seg med major Mikkel Snarud på Snarud gård.

Hvitsøm fra Hedmark

Helga Snarud var ei dyktig og engasjert dame. I 1929 ga hun ut et broderihefte med mønsterark i samarbeid med Den Norske Husflidsforening. Heftet kalte hun Hvitsøm fra Hedmark. Mønstrene var kopier fra mønster hun fant på overlaken og putevar som hun samlet inn fra gårder i Furnes og Vang Hun hadde en nevø Johan Stafsberg som reiste rundt på motorsykkel og hentet sengetøyet for henne. Det er dokumentert at dette sengetøyet stammer fra midten av 1800-tallet og noe enda eldre. Hun tegnet mønstrene av og tilpasset dem til tekstiler som passet bedre til den tids bruk, duker gardiner, løpere og puter. Etter krigen arbeidet hun med et nytt broderihefte med noen flere mønster enn i det første heftet, denne gangen også i samarbeid med Den Norske husflidsforening. Hun døde i1949, men arbeidet var kommet så langt at heftet kunne utgis allikevel

Hedmarksbunaden 1935

Helga Snarud var også med i komiteen som utarbeidet den første Hedmarksbunaden i 1935. Hun må ha vært svært aktiv i denne komiteen, fordi det var hun som tegnet ut blomstermønsteret på stakken i samarbeid med en annen. Skjorta av lin brodert med lintråd og i typisk Hedmarksmønster skal hun ha utarbeidet alene.Dette er den samme skjorta som fortsatt brukes til Hedmarksbunaden fra 1955 og den som ble laget på 80-tallet.Hun forteller til journalist Liv Syverud i bladet "For bygd og by", at det å finne materiell slik at de hadde noe å bygge bunaden på var et stort arbeid. Relevant litteratur fra Universitetsbiblioteket og Kunstidustrimuseets bibliotek ble gjennom gått. I tillegg fantes noen rester av gamle drakter påHedmarksmuseet. Hun snakket også med gamle folk om hva de husket om hvilke festklær folk brukte. Dessuten forteller hun at drakten i tillegg ble bygget over en akvarell i Einar Lexows bok Norske folkedrakter som heter "Bondepike fra Hedemarken!"

En engasjert kvinne

Flyfoto av gården Snarud.

Vi vet at Helga Snarud var aktiv i bygda. Blant annet var hun på møtet 23. november 1930 hvor Furnes historielag ble dannet. Hun var en av dem som har skrevet under protokollen fra møtet. Slektninger forteller også at hun blant annet var på en reise til Italia, angivelig fordi hun fikk et stipend. Fra hvor vet man ikke.

Kilder

Eksterne lenker