G.A. Bakke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Gunerius Andersen Bakke (født 21. juni 1870 i Ringsaker, død 1943) var kjøpmann og seinere disponent.

Han var sønn av Anders Kristoffersen og Helene Halvorsdatter på Bakken; og vokste opp i "beskjedne kår i Veldreåsen". Konfirmasjonen i Veldre kirke sto til meget godt. Etter å ha begynt karrieren i handel i Brumunddal og Gjøvik, hvorav seks år som handelsreisende skotøyselger fra 1901 til 1907, ble han ansatt som disponent for Norrøna skofabrikk i Hamar. Han etterfulgte Kr. Hedstrøm. Bakke ledet Norrøna helt til 1941 og ble etterfulgt av sønnen Tor Bakke. Bakkes tid er beskrevet slik:

[H]an besatt egenskaper ellers som langt oppveide manglende skoleutdannelse og teoretiske og praktiske kunnskaper i skofabrikasjon. Han hadde en usedvanlig klar hjerne, et sundt omdømme, han var arbeidsom og tvers igjennom hederlig i all sin ferd, han besatt en utpreget evne til å bedømme mennesker og til å vinne mennesker. Han hadde dertil god teft og evnen til å gjøre de riktige ting til rett tid. Ved sin dyktighet bygget han bedriften opp fra et beskjedent fabrikkverksted med 20 arbeidere til et av distriktets grunnsolideste og største foretagender med 200 arbeidere og funksjonærer. [...] Det forteller endel om G. A. Bakkes ledelse at han gjennom 34 år aldri behøvet å legge frem et underskuddsregnskap.

Bakke var medlem av bystyret og formannskapet i flere perioder. Han var styremedlem blant annet i Norrøna, Skotøybransjens arbeidsgiverforening, [[Hamar, Vang og Furnes kommunale kraftselskap og hadde verv i Norske skofabrikkers landssammenslutning og Norsk Arbeidsgiverforening. I Oplandske Kreditbank satt han i et administrasjonsstyre i de harde tjueåra, fra 1923 til 1927, og satt deretter i styret fra 1928 til 1942.

Han var gift med Mathea f. Rønningen. De bodde forskjellige steder i Hamar, som i Karl Johans gate og Kyhns gate. Barna født mellom 1900 og 1919 het Hilda, Gudrun, Asta, Tor, Gunda, Aase, Solveig og Per.

Kilder