Galgebakken (Bergen)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Galgebakken.

Galgebakken er en liten gate på Nordnes i bydel Bergenhus i Bergen. Den går fra Strangehagen til Haugeveien, og har tre husnumre. Navnet kommer av at det fra 1500-tallet av var rettersted her, med galge (til 1830-åra) gapestokk og kak. Sportsklubben Galgen, som ble stiftet på Nordnes i 2007, har tatt navnet sitt fra gata.

Retterstedet på Nordnes skal ha vært det mest brukte i landet. Galgen stod på toppen av Galgebakken, og kriminelle ble henrettet til skrekk og advarsel for byens innbyggere. De hodeløse ble begravd i Galgebakken i uvigslet jord. Det foregikk også heksebrenning på bakken: Mange kvinner ble brent her, den mest kjente er Anne Pedersdatter, enka etter Absalon Pederssøn Beyer, som ble brent i 1590.

Den siste halshogginga i Galgebakken var av falskmynteren Jens Amundsen Fenstad i 1825. Dette var imidlertid ikke den siste avrettinga på Nordnes: Den 25. januar 1876 ble Jacob Wallin avrettet på Nordnespynten.[1] Etter dette gikk retterstedet ut av bruk.

Personer henretta på Nordnes

Denne oversikten omfatter ikke bare henrettelser på Galgebakken, men også på andre steder på Nordnes, ettersom selve retterstedet ble flytta noen ganger.

Noter

  1. Les historien om Jacob Wallin på Sportsklubben Galgens hjemmesider.

Kilder