Gerd Nyquist

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gerd Nyquist i sitt hjem i Holmenveien 48 i Oslo, med sønnen Sverre og dattera Caroline.
Foto: Rigmor Dahl Delphin (1957).

Gerd Nyquist f. Brænne (født 15. mars 1913 i Kristiania, død 23. november 1984 samme sted) var forfatter. Hun er særlig kjent som kriminalforfatter, og var med på å grunnlegge Rivertonklubben i 1972. Hun skrev også andre typer skjønnlitteratur og fagbøker.

Slekt og familie

Hun var datter av direktør Sverre Bernhard Brænne (1887–1954) og Laura Fredrikke Styrmoe (1889–1966).

I 1936 ble hun gift i Oslo med skipsmegler Arild Otto Nyquist (1911–1974). Han var sønn av Arild Grønvold Ottossøn Nyquist og Sigrid Caroline Onsager. De fikk flere barn, blant annet forfatteren Arild Nyquist (1937–2004).

Liv og virke

Hun hadde sin oppvekst i Oslo, der hun tok middelskoleeksamen. Da hun var nitten år gammel begynte hun å studere journalistikk ved University of California.

Under andre verdenskrig var både hun og mannen aktive i motstandsarbeid, og etter krigens slutt fikk hun Deltagermedaljen. Krig og soldatliv ble tema i to av hennes bøker. Fra perm til perm. Med Ola til Gaza, om Olaguttenes hverdagsliv i Gaza ble skrevet i samarbeid med sønnen Sverre Nyquist. I 1981 ga hun ut Bataljon 99, som tok for seg en bataljon i USAs hær der soldatene var av norsk avstamning og norsktalende.

Den skjønnlitterære debuten kom med Månen over Munkeby, som hun vant en pris for i en skandinavisk romankonkurranse. Den ble utgitt på dansk i 1958, og er siden oversatt til flere språk – men ikke til norsk. Muligens bedømte man det slik at det norske publikummet har nok med den danske utgaven.

Barneboka Historien om Olav som er oppkalt etter Kongen ble illustrert av hennes bror Dag Brænne. Dette ble hennes eneste barnebok. Hun skrev også ei ungdomsbok, Ærbødigst 2B. Den fikk hun den norske førsteprisen for i en skandinavisk konkurranse i 1963.

Den første kriminalromanen kom i 1960, med tittelen Avdøde ønsket ikke blomster. I 1966 kom så Stille som i graven. Førstnevnte ble dramatisert som hørespill av Edith Ranum i 1986. Dette var de eneste kriminalromanene fra hennes hånd, men de slo så godt an hos leserne at det først og fremst er krim folk forbinder henne med. I begge bøker skildrer hun et borgerlig miljø på Oslos vestkant. Hovedpersonen er lektor Martin Bakke, som sammen med sin bror som er lege, og en jurist i politiet løser mysteriene. Det dreier seg om klassisk, intelektuell krim, der de tre akademikerne supplerer hverandre ekspertise.

Nyquist skrev også hørespillet Tango sjalusi. Sjalusien var et hovedmotiv i krimromanene, og det ble det også i ekteskapsromanen Liljen på det mørke vann som kom ut posthumt.

Hun hadde tillitsverv blant annet i Den norske Forfatterforening, Ungdomslitteraturens forfatterlag, Statens rådgivende utvalg for skolebiblioteker og Norsk Språkråd. Som nevnt var hun med på å etablere Rivertonklubben i 1972, og hun var leder der i de første fem årene. I 1978 mottok hun Rivertonprisens ærespris. I og med at hun ikke ga ut flere krimbøker etter 1966 var hun aldri kandidat til den vanlige Rivertonprisen. Æresprisen fikk hun for sitt virke til fordel for norsk kriminallitteratur. Hun var blant annet medredaktør for Aschehoug forlags serie Norsk krim og spenning.

Gerd Nyquist var også en aktiv formidler. Hun huskes blant annet for at hun i 1976 i et foredrag under den 7. nordiske kongressen for barne- og ungdomsbokforfattere introduserte et viktig tema i diskusjonen om barne- og ungdomslitteratur. Som mor til ei psykisk utviklingshemma datter tok hun da opp utfordringene med å finne litteratur til et voksent menneske som mentalt sett var på et barns nivå.

Litteratur og kilder