Rivertonprisen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Arbeiderbladet 14. juni 1973; artikkel om utdelingen av den første Rivertonprisen til Sigrun Krokvik. Utdelingen fant sted dagen før, for året 1972.

Rivertonprisen, også kjent som «Den gylne revolver», deles ut hvert år til forfatteren av årets beste kriminallitterære arbeid. Det er Rivertonklubbens jury som deler den ut, og prisen er et samarbeid mellom klubben, Bokhandlerforeningen, Den norske Forleggerforening og De norske Bokklubbene. Prisen og klubben har navn etter Stein Riverton, et av Sven Elvestads pseudonym. Den første prisen gikk til Sigrun Krokvik for året 1972 (utdelt i 1973). Det er også delt ut flere ærespriser.

Bakgrunn

Rivertonklubben ble grunnlagt i 1972 for å fremme god kriminallitteratur i Norge. Grunnleggerne var Nils Nordberg, Bjørn Carling, Sigurd B. Hennum, Gerd Nyquist og Tor Edvin Dahl. Det skal ha vært Carling som først hadde ideen, og Hennum som fulgte den opp. Allerede fra første stund planla de å dele ut en pris. De ga både klubben og prisen navn etter Riverton/Elvestad, som regnes som en av våre største og mest produktive krimforfattere.

Prisen

Bjørn Carling foreslo at prisen skulle være en forgylt Nagant-revolver. Bakgrunnen for dette var at Elvestads første krimhelt, Asbjørn Krag, eide to gullbelagte duellpistoler. Kjell Hallbing foreslo merket Nagant, den belgiske pistolen som ble brukt av politiet da Asbjørn Krag ble introdusert. Klubben kjøpte opp et restlager fra Forsvaret. Etter at den beholdninga var oppbrukt har de måttet kjøpe dem inn på samlermarkedet – det brukes altså fortsatt ekte Nagant-revolvere i plombert og forgylt tilstand.

Kriterier

Prisen skal gå til den som står bak årets beste kriminallitterære arbeid. I de fleste tilfeller er den tildelt for romaner, men et par ganger har vinneren stått bak en fjernsynsserie og i 1986 vant Edith Ranum prisen for en hørespillserie.

Fram til 2001 kunne ingen motta prisen mer enn én gang. Denne regelen ble endra, slik at den kunne deles ut til en tidligere mottaker dersom det dreide seg om enten et markant comeback eller et åpenbart høydepunkt i karrieren.

For æresprisen er kriteriet at mottakeren skal ha gjort en særlig innsats for norsk kriminallitteratur. De fleste av mottakerne av æresrisen har ikke mottatt vanlig pris; unntakene er Torolf Elster og Jo Nesbø.

Det bli også delt ut en internasjonal pris noen år; den første gikk til Tage la Cour i 1990.

Prisvinnerne

Vinnere av æresprisen

Litteratur og kilder