Anne Holt

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Anne Holt (født 16. november 1958 i Larvik) er krimforfatter og tidligere advokat og justisminister. Etter en tid i politiet ble hun forsvarsadvokat. Mens hun hadde den jobben debuterte hun i 1993 med den første av sine bøker om Hanne Wilhelmsen.

Slekt og familie

Hun er datter av fysiker og universitetsrektor Olav Holt (f. 1935).

I 2000 inngikk hun registrert partnerskap med forlegger Tine Kjær.

Liv og virke

Holt ble cand.jur. ved Universitetet i Bergen i 1986. Hun hadde da arbeida som programsekretær i NRK siden 1984, og ble der til 1988 da hun gikk inn i en stilling som politifullmektig ved Oslo politikammer. I 1990 gikk hun tilbake til NRK, der hun ble til året etter. Hun ble i 1991 forsvarsadvokat, noe hun var til 1996.

Holt regnes som ei av de som innvarsla «kvinnebølgen» i norsk kriminallitteratur. Forfatterkarrieren begynte som nevnt i 1993 med Blind gudinne. Her introduserte hun den lesbiske politibetjenten Hanne Wilhelmsen. Debutromanen ble godt mottatt, og det ble laget en fjernsynsserie av den i 1997 med Kjersti Elvik i rollen som Wilhelmsen. Samme år ble også neste roman, Salige er de som tørster ... fra 1994 filmatisert. For denne romanen mottok hun Rivertonprisen i 1994. Tredje bok ble også prisbelønt; for Demonens død fra 1995 mottok hun Bokhandlerprisen samme år. Det har siden kommet sju bøker til med Hanne Wilhelmsen som hovedperson, den foreløpig siste av dem Støv og aske fra 2016. To av disse romanene skrev hun sammen med Berit Reiss-Andersen.

Hun har også skrevet fire romaner med forskeren Inger J. Vik som hovedperson, og hun har sammen med broren Even Holt skrevet to spenningsbøker om Sara Zuckerman og Ola Farmen. Utenom spenningsseriene har Holt gitt ut kjærlighetsromanen Mea Culpa i 1997, en bok om VM i fotball i 1998 og flere barnebøker.

I Mea Culpa tok hun opp temaet lesbisk kjærlighet, og dette hadde jo også vært et tema i bøkene om Hanne Wilhelmsen. Det ble spekulert omkring Holts legning, men Holt ønska ikke å si noe om dette til mediene. I boka Død joker fra 1999 tok Wilhelmsen et oppgjør med seg selv og kom ut av skapet, noe flere tolka som et signal om at Holt også var på vei ut. Om forfatteren selv hadde tenkt slik da hun skrev boka er usikkert, men i januar 2000 ble det altså kjent at hun inngikk partnerskap med Tine Kjær.[1]

Den 25. november ble hun utnevnt til justisminister i Thorbjørn Jaglands regjering. Hun var på det tidspunkt ikke medlem av Arbeiderpartiet. Det ble en nokså kort statsrådkarriere, da hun allerede 4. februar 1997 gikk av etter lange sykefravær. Gerd-Liv Valla overtok justisministerposten.

Referanser

  1. «Anne Holt gift med sin Tine», VG. Publ. 2000-01-18, lest 2018-03-06.

Litteratur og kilder