Gerhard Munthe (1849–1929)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Gerhard Munthe (født 1849, død 1929) var en maler og tegner. Munthe er en av landets mest anerkjente kunstnere og debuterte på høstutstillingen i 1882. I 1886 giftet han seg med Sigrun Bjørnson, datteren til Jenny Bjørnson, eieren av Bjørnegård pensjonat i Bærum. I 1895 flyttet Munthes til Ring-Stabekk pensjonat. Mange av Munthes bilder ble til i hans atelier der.

Leveld

I 1890-årene fikk Munthe kjøpt en tomt av grunneier Charles DickLysaker, like ved Sofie og Erik Werenskiolds hjem. Huset het Leveld og var klart for innflytting våren 1899. Både eksteriør og interiør var omtenksomt planlagt og utført. Munthe ville vise at man med enkle midler kunne skape noe med estetisk kvalitet og samtidig sørge for at norske tradisjoner ble ivaretatt. Interiørets fargevalg springer ut av hans ideer om en særegen norsk fargeskala. Leveld eksisterer ikke i dag, men akvareller og oljemalerier fra kunstnerens hånd kan gi et inntrykk av hvordan det fargesterke hjemmet fremstod.

Lysaker-kretsen

Ofte hentet Munthe sine motiver fra norrøn historie og han assosieres med nasjonalromantikken. Munthe var en del av Lysakerkretsen og hans arbeid hadde stor påvirkning for nasjonsbyggingen. I Bærum rådhus finnes et «Munthe-rom» med sju malerier.

Munthe begynte også å arbeide innen billedvev og han utviklet en egen stil inspirert av norsk folkekunst og jugendstil. Hans illustrasjonsbidrag til Snorres Kongesagaer og hans illustrerte utgave av Draumkvedet er kjent.

Sandviks-motiver

Fra slutten av 1880-årene hentet Munthe mange av sine motiver fra Sandvika; Drammensveien ved Sandviken, Sneflekker ved Engervannet, Gate i Sandviken, Snevær, Sandviken, Broen i Sandviken, Sandvikselven, Ved gården Valler, Broen over grøften. De fleste av disse maleriene er i privat eie.

Kilder


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Gerhard Munthe (1849–1929) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.