Gjøvik olympiske fjellhall

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Inngangen fra Heimdalsgate 2 på Gjøvik
Foto: Jensens (2008).
Fra inngangstunnelen, etter panserdørene bak fortsetter tunnelen svakt til venstre bort til vestibylen, mens det til høyre går en tunnel ned til garderobeområdet.
Foto: Pål Giørtz (2023).
Modell av anlegget, evakueringstunnelen til Hans Mustads gate er ikke med, men går fra venstre i anlegget. Svømmehallen til høyre.
Foto: Mjøsmuseet

Gjøvik olympiske fjellhall er en flerbrukshall som ligger 120 meter inne i fjellet med adresse og inngang fra Heimdalsgate 2 i Røverdalen i Gjøvik sentrum.

Hallen brukes til idretts- og kulturarrangementer og er hjemmebane til Gjøvik Hockey. Klubben har klubbkontor bak sekretariatet. Det er også spilt flere landskamper i håndball i hallen, blant annet deler av verdensmesterskapet i håndball for kvinner i 1999.

Etablering

Utdypende artikkel: OL på Lillehammer 1994

Hallen ble bygget i forbindelse med en allerede eksisterende svømmehall (Gjøvik svømmehall) fra 1974, som også ligger inne i fjellet. Denne har egen inngang fra 1974 fra parkeringsplassen, men kan også nås fra fjellhallens inngang.

Hallen åpnet i 1993, og ble bygd til OL på Lillehammer 1994 og det ble da spilt 16 olympiske ishockeykamper i hallen.

Innhold

I tilknytning til ishockeybanen er det fire laggarderober, to dommergarderober, vaskerom, verksted og lagerom. Garderobene skal bygges om og moderniseres sommeren 2023. I tilknytning til banen er det også tre VIP-rom som også leies ut til møterom, med kapasitet 15-30 personer.

Hallen har en tribunekapasitet ved idrettsarrangementer på 5 100, ved konserter kan det rigges til 4 500 personer. Isflaten kan dekkes med en tykk og isolert parkett som legges direkte på isen. Isflaten utgjør 1 750 m² og kan også brukes til utstillingsområde. Årlig er det rundt 20 kulturarrangementer i hallen.

Vrimlearealene går rundt hele hallen under tribuene på øverste nivå, og kan brukes til messer og utstillinger, og vestibylen, kalt «Fjellhaven» brukes også til konserter, store møter, middager og mindre messer/utstillinger. Området har kapasitet til middagsservering opptil 2 300 personer. Hallen har et eget kjøkken, kafe og restaurantområde.

Vinteren 2008 ble to nye klatrevegger oppført inne i selve ishallen og disse gjør dette til en av innlandets beste klatresentre.

Tekniske data

Byggeform

Byggeteknisk er hallen meget avansert, hvor når de avstiving, støpemetoder, samt ventilasjons- og lyddempingssystemer har vakt internasjonal interesse.

Mål

Hallen er verdens største publikumshall utsprengt i massivt fjell, med et volum på 135 000 kubikkmeter. Selve hallen har en lengde på 91 meter, bredde på 61 meter, og med en høyde under taket et 24 meter. Spennvidden for hvelvet er på 61 meter. Brutto areal er 12 500 meter², i tillegg kommer tunnelene.

Evakuering

Hallen har flere evakueringstunneler, gjennom svømmehallen, en egen tunnel direkte fra ishallen til parkeringsplassen, og fra den delen av tribuneanlegget som ligger lengst fra inngangen til en egen tunnel til Hans Mustads gate på høyden over parkeringsplassen.

Galleri

Kilder og litteratur


Koordinater: 60.79313° N 10.68459° Ø