Gjøvik vinmonopol

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Det første polutsalget på Gjøvik lå i rådhuskjelleren.
Foto: Nelly Westby Knutsen (1948).

Gjøvik vinmonopol ligger i dag (2010) i kjøpesenteret CC Gjøvik, med adresse Jernbanesvingen 6. Gjøviks første polutsalg, i rådhuskjelleren, ble etablert 4. august 1927. Utsalget var det første i Vestoppland, og fram til slutten av 1980-tallet det eneste i regionen. Lenge var det bare byene som hadde polutsalg i Norge. Denne nyere varianten av kjøpstadsprivilegier var med på å trekke bygdefolk til Gjøvik og andre byer.

Poletablering

Utsalget på Gjøvik ble oppretta kort tid etter at Vinmonopolet ble etablert. Med 25 mot 11 stemmer ga Gjøviks bystyre statsselskapet løyve til å etablere seg i mjøsbyen. Selskapet forhandla med Gjøvik kommune om en lokal ordning, og kommunen fikk gjennomslag for at bare Gjøvik-folk skulle tilsettes ved utsalget. Dette var i tråd med vilkårene kommunen stilte for å gi private industribedrifter støtte.

Polet fikk leie lokaler i kjelleren i det nye rådhuset, i krysset Øvre torvgate-Hunnsvegen. På 1960-tallet holdt polet til i Strand Hotels bygg i Strandgata, men i 1968 meldte Oppland Arbeiderblad at det ble diskutert å flytte utsalget. Høsten 1970 flytta polet inn i Gjøvik Skofabriks nybygg i Nedre Torvgate.

Fra sentrum til senter

1980-tallet var tiåret da kjøpesentrene ble etablert for fullt. Også Vinmonopolet flytta i mange tilfeller ut av de gamle bykjernene og inn i de nye sentrene. På Gjøvik fikk polet nye lokaler i senteret City ca. 1988. Da dette ble slått sammen med nabosenteret CC Gjøvik, flytta polutsalget ned i første etasje i det ombygde senteret.

Polet på Gjøvik er fortsatt det største i regionen, men siden slutten av 1980-tallet har det kommet flere utsalg, nemlig Gran, Fagernes, Dokka, Lena og Raufoss. I 2005 mista butikken på Gjøvik en del kunder fra Toten fordi det ble etablert polutsalg på Lena.

Polsjefer (ukomplett liste)

Kilder