Gjerdrum Meieri

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gjerikrysset i 1964. Meieriet er bygningskomplekset i forgrunnen. Kan den vesle dammen være isdammen til Gjerimeieriet?

Gjerdrum Meieri, Gjerimeieriet, lå i vegkrysset Gjerivegen/Kløftavegen i Gjerdrum. Det ble etablert i 1895 og var et av de fem meieria som starta opp i Gjerdrum rundt 1900.

Mesteparten av mjølka ble kjølt ned og deretter sendt til Kristiania via Kløfta stasjon. Is til nedkjøling fikk de ved å grave ut en dam ved meieriet; om vinteren ble det skåret ut isblokker. Gjerimeieriet produserte også litt smør og magerost. Meierister de første åra var søskenparet Hans og Inga Røtterud fra Nannestad.

Fra 1898 samarbeida meieriet i Gjerdrum med tre av meieria i nabobygda Ullensaker, nemlig Kløften, Stanger og Hauger. Disse danna selskapet Kløften meierisamlag, som kjøpte en bygård i Kristiania med eget mjølkeutsalg. I 1911 gikk Gjerimeieriet inn i den nye meieriorganisasjonen Kristiania Melkeforsyning.

Fordi Gjerimeieriet lå nær Kløfta stasjon, drøyde det før de investerte i egen lastebil og sjøl kjørte mjølka rett til hovedstaden. Dette skjedde først i 1929. Etter at mjølkeomsetningen på 1930-tallet ble regulert, leverte Gjerimeieriet produktene rett til Fellesmeieriet i Oslo. Ifølge Akershus fylkesleksikon fra 1952 ble mjølka «levert til meieriet morgen og kveld og sendt med bil til Oslo hver morgen. Melkebilen tar i returlast kraftfôr og kunstgjødsel til Meieriets Innkjøpslag». To år seinere vedtok ei ekstraordinær generalforsamling å legge ned meieriet.

I likhet med de andre meieriene i Gjerdrum, blant annet Sandum, leide Gjeri ut lokaler til landhandleri og brevhus. Den første landhandleren og brevhusstyreren var Nils Ramnes. Butikken på Gjerimeieriet var i drift til 1980-tallet, med Bjørn Hansen som innehaver, lenge etter at sjølve meieriet var nedlagt. Den store toetasjes meieribygningen, med ei grunnflate på 260 kvadratmeter, står fortsatt (pr. 2015).

Kilder og litteratur

Videre lesing


Koordinater: 60.081871° N 11.085362° Ø