Grand Café (Gjøvik)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Grand Café i Hunnsvegen 2Gjøvik ble starta rundt 1913 av Agnethe Øveraasen.

Hun vokste opp i Vardal, og var søster av Even og Hans Øveraasen, som grunnla Øveraasen Motorfabrikk. I likhet med brødrene hadde Agnethe Øveraasen også vært i Amerika. Hun oppholdt seg der i fire år, fra 1903 til 1907, og stelte deretter for brødrene hjemme på Gjøvik, før hun begynte med kafédrift i Gjøvik sentrum. Niesa hennes, Antonette Lønnum (f. Øveraasen), har fortalt en del om drifta.

Ifølge Lønnum besto sjølve kafeen av tre rom: hovedrommet der disken sto, røykeværelse og dameværelse. I andre etasje hadde betjeninga sine rom. I Agnethe Øveraasens tid besto staben av kokke, koldjomfru og to serveringsdamer. Jenny Røise (seinere gift Gjørvad) var koldjomfru, og bakte mye av det som ble servert. Bakinga foregikk i kjelleren. Kafeen hadde mange faste gjester, ikke minst de som reiste med bilruta Gjøvik-Dokka, som hadde holdeplass utafor Grand.

Øveraasen jobba hardt og effektivt, men midt på 1920-tallet ville hun trappe ned. Enka etter meieribestyrer J. Dæhlie, som eide gården, overtok i 1926 og dreiv til 1930. Deretter var familien Hoff Kjenseth eiere i en lang periode, fram til 1977. Magda Hoff Kjenseth kom opprinnelig fra Snertingdalen, og fordi mannen døde tidlig, hjalp flere av søsknene hennes til i kafeen. Magda Hoff Kjenseth døde i 1962, og dattera Molly overtok.

Bokhandler Arne Landmark, som nå eide gården, utvida bokhandelen sin, noe som førte til at kafeen måtte flytte opp i andre etasje. Molly, gift von der Lippe, dreiv til 1977. Seinere har det blant annet vært italiensk restaurant (Piccolo Italia) i lokalene.

Kilder og litteratur