Grav (gård i Bærum)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Grav
Grav Bærum.jpg
Alt. navn: Graff
Rydda: Yngre jernalder
Sted: Grav
Fylke: Akershus
Kommune: Bærum
Gnr.: 20
Type: Matrikkelgård
Adresse: Grav gårdsvei 5
Postnummer: 1358 Jar

Grav er en matrikkelgård i Bærum kommune med gårdsnr. 20. Den har adresse Grav gårdsvei 5. I 1578 og 1617 skrevet Graff. Navnetolket som senkning i terrenget, eller som Gravvin, beitemarka ved dyregravene.

Historie

Oldfunn på gårdens området har vært en steinklubbe. Gården hørte før reformasjonen til Hovedøya kloster. Oslo Hospital eide frem til 1737 en part i gården, som har opplevd mange eierskifter de siste to-tre hundre årene. Grav kalkovn lå like vest for gården, innunder Liomåsen, opprinnelig Limovnåsen. I friområdet Hagabråten er det flere spor etter kalkbrudd. Gården hadde kalklager i Christiania i 1679. Grav er omtalt som dragonkvarter på 1700-tallet. I 1826 var gården på 320 dekar innmark, besetningen på 4 hester, 17 storfe og 20 sauer.

Deler av gården ble utparsellert rundt 1910. Gravsmarka ble gradvis utbygd etter andre verdenskrig, den nærmeste jordveien rundt 1970. På samme tid kjøpte og overtok Steinerskolen det meste av gårdsbebyggelsen. Gartneriet sør for gårdsbygningene ble anlagt etter andre verdenskrig og nedlagt rundt 1990; senere brukt av Steinerskolen i undervisningsøyemed.

Capralhaugen sykehjem (nå Capralhaugen bo- og behandlingssenter) ble anlagt på åsen øst for Grav gård i 1977.

Arealet til Grav skole er skilt ut fra Grav gård. Skolen ble innviet i 1917, senere utvidet flere ganger. De to lærerboligene langs Gimleveien har vernestatus.

St. Elisabeth kirke, tidligere Eikeli katolske kirke – Kristi freds kirke er bygget på område skilt ut fra gården.

Plasser og bruk under Grav

Plassen Bråtan har nå adresse Gamle Grav vei 9.

Sand var et mindre bruk på den andre siden av Gravbekken, like ved krysset HosleveienFagertunveien, i dag Hosleveien 36–42.

Plassen Eikeli lå der Eikeli barneskole kom i 1962.

I 1700 ble «Svineberg Ødegaard og Fogdedelen af Almeli Skovstykke» oppført som underbruk av Grav. Almeli kan ha vært en plass øst for gården.

Bruket Myrvang lå nordøst for Tjernsrudtjernet, kjent som Tjernsrud hønseri, ombygd til trevarefabrikk og senere til bolig.

Malerstua (Målstua) er en plass med bestående hus i krysset Hosleveien–Gimleveien. Navn etter maleren Hans Erichsen, registrert i folketellingen i 1801 som husmann uten jord.

Plassen Dølerud lå nær idrettsplassen til Grav skole, tidligere kalt Dølerudjordet.

Stua Bakken lå lengst vest i Gravsmarka, nær delet mot Hosle.

Tre Øgårdsli-bakker lå i lia ned mot Veståsen og Nadderudveien, nedlagt rundt 1960. Navnet kan tyde på en ødegård i dette området.

Hagabråten, et tidligere eng- og beiteområde, ble utlagt til friareal i 1970-årene med hoppbakker, der skihopperen Bjørn Einar Romøren la grunnlaget for sin skikarriere.

Kilder

  • Rik på historie - et riss av kulturhistoriens fysiske spor i Bærum. Utg. Bærum kommune, 2012, ISBN 978-82-92210-10-9.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Grav (gård i Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.9299699° N 10.6057267° Ø