Grefsen stasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Grefsen stasjon rundt 1920.
Foto: Thorkel Thorkelsen/Oslo Museum

Grefsen stasjonGjøvikbanen, Bydel Nordre Aker i Oslo kommune, ligger 109,2 moh., 6,82 km fra Oslo S. Stasjonen ble bygd som midlertidig endestasjon på Gjøvikbanen i 1900. Stasjonsbygningen, oppført av rød tegl, ble tegna av Paul Due i en eklektisk stil der elementer fra flere stilarter er fletta sammen. Bygningen har blant annet både romanske og gotiske buer. På østsida av stasjonen lå en stor, flott park, som fikk flere utmerkelser.

Fra Grefsen stasjon gikk det godsspor til flere av industribedriftene ved Akerselva, og stasjonen fikk et stort godshus og skifteområde. Det er fremdeles sporforbindelse til Alna på Hovedbanen, dette sporet brukes til godstrafikk på strekningen Oslo-Bergen. Lenge var det tanken å bygge en ringbane fra Grefsen til Bestun på Drammebanen, men dette kom aldri til utførelse.

På slutten av 1920-tallet jobba det 60 personer på Grefsen stasjon. Etter avindustrialiseringa i Oslo er stasjonen uten godstrafikk. Persontoga på Gjøvikbanen stopper imidlertid på Grefsen. Det er overgang til t-bane (Storo stasjon) og trikk (Grefsen stasjon) i nærheten.

I 2010-åra bygger ROM Eiendom ut et stort boligområde på vestsida av sporområdet på Grefsen. Utbyggingsprosjektet, som rett og slett kalles Grefsen stasjon, foregår på et areal der det tidligere var godsterminal, småindustri og lagerbygninger.

Kilder og litteratur


Koordinater: 59.941735° N 10.780673° Ø