Grini (Bærum)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Grini (strøk i østre Bærum)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
For informasjon om fangeleiren under andre verdenskrig, se Grini fangeleir
Grini teglverks tidligere arbeiderbolig, adresse Grinidammen 1.
Foto: Pål Giørtz (2017).

Grini er et boligstrøk, tidligere jordbruks- og industristrøk, nordøst i Bærum kommune. Navn etter Grini gård. Strøksnavnet Grini er i dag hovedsakelig erstattet av Eiksmarka, noe som delvis henger sammen med nedleggelsen av Grini holdeplassØsteråsbanen, men kan vel fortsatt sies å være området fra Grini gård, på nordsiden av Griniveien, til bebyggelsen sørøst for Griniveien/Grini golfbane og ned mot Grinidammen ved Lysakerelva.

Mye industri ble tilknyttet Lysakerelva fra 1686, med bl.a. kvern, teglverk til 1902 og mølle. Sagbruket ble nedlagt i 1888 da den nye saga på Fossum ble bygd. Grini mølle ble nedlagt i 1904, elektrisitetsverk 1913–46, da ombygd til møbelverksted som fortsatt er i drift. Griniveien mellom Oslo og Haslum 1891. Utparsellering på Bratli, sørvest for Grini mølle, i 1930-årene, området Saga, sør for Griniveien, fra 1951 – etter Røabanens forlengelse til Grini 1948 – hovedsakelig småhus/villabebyggelse. Grinilunden ble gitt til Eik menighet – kapell 1959, kirke fra 1976. Kirken regnes i dag for å ligge på Eiksmarka. Golfbane på jordene omkring gården, nord for Griniveien, fra 2002.

Grini stasjon ble lagt ned i 1995 fordi de fleste passasjerer spaserte over Oslogrensa, hvor reisetaksten var billigere, til Ekraveien stasjon.

Navnet Grini er for de fleste mest kjent gjennom Grini fangeleir, som under andre verdenskrig var den største leiren for politiske fanger i Norge. Etter krigen sonet en del av de landssvikdømte der, og deretter ble leiren omgjort til Ilebu fengsel og så Ila landsfengsel. Grini fangeleir hadde ingenting med Grini gård å gjøre, da leiren ble bygd på plassene Ila under Nordby. Sannsynligvis ble Grininavnet tatt for kvinnefengselet etter «Grini hjem for voksne kvinner som hadde stelt sig galt» på gården Grini i Vestre Bærum, og det ble videreført av de tyske fengselsmyndighetene.

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Grini (Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.