Grobølsteppa
Grobølsteppa var en tidligere husmannsplass under garden Grobøl på Brandval østside i tidligere Brandval kommune og plassen tilhørte i sin tid Digernes skolekrets.
Plassen lå ved den gamle kirkevegen forbi Rytjenna og 400 m sør for Søndre tjernet, og dermed sørvest for hovedgarden. Plassen skal være fra litt før 1820.
Johannes Andersen er 44 år og tjenestedreng på Søndre Nor når han i 1817 gifter seg med enken Marthe Pedersdatter, 35 år fra Stollsnorberget. De bor der når de samme år får datteren Anne. Johannes var innflytter til bygda, mens Marthe var tjenestepike på Hanestad ved tellingen 1801. De flytter til bråten under Sørgarden, i kirkebøkene benevnt Gråbøls plass og Grobølsteppa, og der får de tre barn: Berthe i 1820, Peder i 1823 og Johanne i 1826.
Eldstedatteren Anne får i 1835 datteren Maren med Gunder Pedersen fra Hanestad. Søsteren Berthe gifter seg i 1842 med husmannssønn Martin Gundersen, født 1820 fra Kamphaug. De er innerster på plassen når de samme år får datteren Karen. Marthe Pedersdatter dør på plassen i 1843, 60 år gammel, og Johannes i 1846, 74 år gammel. Etterkommerne fortsetter ikke på plassen, se under.
I 1833 bodde ei Karen Olsdatter på plassen da hun fikk sønnen Ole med en ung Ole Arnesen på Melbyberget. Og 7 år senere kan en ny «Olsen-fødsel» knyttes til Teppa, og nå er Oles yngre søster «involvert». Skomaker Ole Olsen hadde opphold på Grobølsteppa da han i 1840 ble far Eli, med ugifte Karen på Nordre Melbyberget. Og snart fikk Grobølsteppa en ny skomaker, Peder som var oppvokst her. Kanskje var det stort behov for skoservice langs Kirkevegen.
Peder Johannesen, født 1823 og sønn til forannevnte, benevnes husmann når han i 1843 gifter seg med pike Berthe Olsdatter, født 1820 fra Høgberget på Finnskogen. Peder benevnes skomaker når de samme år får sønnen Jørgen på plassen. I 1846 får de sønnen Ole, og da nevnes Peder som husmann på Høgberget under Grobøl. Det betyr at familien forlot da den siste av foreldrene til Peder var død. I 1865 bor familien på Høgberget i Finnskogen, og plassen her ble utlagt. Jens Grobøl står som eier i 1950.
1 | Grobøl | 3 mark 60 øre | Jens Grobøl |
Se også[rediger]
- Husmannsordningen i Hokkåsen krets generelt
- Andre husmannsplasser på Brandval østside (hovedsognet)
Kilder og litteratur[rediger]
Første versjon av denne artikkelen ble skrevet av Johan Seglsten på grunnlag av folketellinger, matrikler, pantebøker, kirkebøker, gravminner og gamle kart og aviser, samt avstemt mot de første bygdebøkene:
- Mandt, Gunnar: Brandval-boka, bind I, gardshistorie. Utg. 1953 Brandval kommune. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Mandt, Gunnar: Brandval-boka, bind II, gardshistorie. Utg. 1968 Kongsvinger kommune. Digital versjon på Nettbiblioteket.