Gunerius Hansen Haugseie

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Gunerius Hansen Haugseie (født 24. mars 1821, død 14. april 1889) var i 40 år husmann på garden Haug, Nordlia i Østre Toten.

Han var sønn av husmannsparet Hans Olsen og Anne Gulbrandsdatter, som bodde i Lasstuggua (Bjørset) under garden La i Østre Toten. Gunerius ble 13. mai 1821 døpt i Hoff kirke.

Som nygift ble han og familien de første som bodde på Haugsbakken, fra 1849 til 1871. Etterpå bodde Gunerius og familien i den søndre Haugsstuggua. Han var gift med Agnete Olsdatter Bjørnstad, og de hadde åtte barn sammen. Flere av sønnene arbeidde på Haug, til dels som husmenn. Haaken Guneriusen Haugstuen var tømrer og husmann i den nordre Haugsstuggua.

I noteringsboka til Ole Christian Haug er Gunerius nevnt flere ganger, ikke minst i forbindelse med onnearbeid. Gunerius var fast med i bl.a. våronn, slåttonn, skuronn og potetopptaking. De siste åra han levde, på 1880-tallet, hadde imidlertid slåmaskina tatt over en del av det tunge arbeidet. Dette gjaldt både sjølve slåtten og kornskjæringa, som da ble gjort med meieapparat på slåmaskina. Av og til gjorde Gunerius ærend for Haug, som i 1884. Den 22. mars «var Gunerius paa Blikset og bytte 36 Skp. til frø».

Gunerius døde sommerdagen 1889, en av de to dagene i året da husmennene og andre hadde flyttedag. I noteringsboka til gardbrukeren hans heter det: «14. april Kl. 11 afgik Husmand Gunerrus Hansen Haugseie ved Døden efter 16 a 20 Ugers sygdom 69 Aar gammel været Husmand hær i 40 Aar. - Frædag 26. April begravelsen 11 Skydser til Kirken 40 Menesker.»

Kilder og litteratur

Eksterne lenker