Hakon Iversen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Før fallet - Brødrene Iversen på familieselskap hos svigers på Hovedgården på Kolbotn. Hakon og Thelma lengst til høyre med sønnen Thorleif foran seg. Fritjof med hatt og pipe står bak. Bildet er tatt før 1905

Hakon Iversen (født 30. mars 1863 i Aker, død 9. februar 1938, samme sted) var gardbruker på Holm på nåværende Holmlia fram til 1905 og deretter vognmann. Han overtok garden i 1902 etter foreldrene Petrine Vilhelmsdatter Rom og faren Hannibal Iversen som døde i 1894. I 1900 giftet han seg med Thelma Marie Hansen, datteren på den store Hovedgården på Kolbotn i nabokommunen.

I 1905 var de økonomiske problemene så store for Hakon og Thelma at garden Holm måtte selges og Hakon begynte å jobbe som vognmann. Familien bodde en kort stund på plassen Østlund i nærheten, men flyttet etter få år til Nordstranda, også kalt Kirsebærhaven, i krysset Mosseveien 196-Nordstrandsveien i Bydel Nordstrand i Oslo. Der bodde Hakon resten av livet og Thelma fram til krigen. Hakon og Thelma fikk tre sønner: Thorleif Iversen (1901–1976), Helle Iversen (1903–1986) og Kaare Iversen (1908–1983) og alle tre kjørte lastebil.

Holm hadde vært et samlingssted for flere generasjoner, men ved salget ble familien spredt. Hakons tvillingbror, ungkaren Fritjof, var også vognmann og ble boende hos Hakon og Thelma. En bror, Johan, ble gardbruker i Spydeberg og den tredje broren, Ludvig, ble tekniker i Ski. En søster, Sofie, giftet seg med en enkemann som ble rektor på Lillestrøm og to søstre, Valborg og Hilda Wilhelmine, drev hvert sitt hotell på Hadeland.

Kilder

  • Siri Iversen (kilder kommer)