Halfdan Cleve

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 21. mars 1932: Utsnitt av omtale av Halfdan Cleve i forbindelse med hans 30-årsjubileum som musiker regnet fra debutkonserten i Berlin i 1902.

Halfdan Cleve (født 5. oktober 1879 på Kongsberg, død 6. april 1951) var komponist og pianist, som i en årrekke også virket som klaverlærer ved Musikkonservatoriet i Oslo.

Familie

Halfdan Cleve (opprinnelig Klewe) var sønn av organist og klaverlærer Andreas Johan Julius Klewe (1832-1903) og hans andre kone, lærer Oline (Lina) Borgen (f. 1844). Han ble gift i 1902 med pianist Berit Winderen (1878-1964).

Liv og virke

Halfdan Cleve vokste opp på Kongsberg, hvor faren var organist i Kongsberg kirke. Han begynte tidlig med musikkundervisning, først med faren som lærer. Fra 1895 studerte han i Kristiania under Otto Winther-Hjelm.

I 1898 flyttet Cleve til Berlin, hvor han studerte under Oscar Raif og brødrene Scharwenka. I 1902 gjorde Cleve sin debut i Berlin, hvor han fremførte sin egen pianokonsert i A-dur. I 1907 var Halfdan Cleve solist ved en konsert i Berlin for å hedre Edvard Grieg, med Grieg selv på dirigentpodiet.

Cleve flyttet i 1909 tilbake til Norge, hvor han bosatte seg i hovedstaden og konsentrerte seg om komposisjon. Fra 1926 til 1950 virket Cleve også som klaverlærer ved Musikkonservatoriet i Oslo.

Blant Cleves hovedverker kan nevnes fem klaverkonserter og Musik for stort orkester, til en del av Olaf Schous lyriske dikt Blomstersange.

Cleve fikk Statens kunstnerlønn fra 1946.

Ved folketellingen for Kongsberg for 1885 er Halfdan Cleve (da som Klewe) registret sammen med foreldrene og tre søsken i Rogstadbakken. Familien er bosatt samme sted ved folketellingen i 1900, men Halfdan er da oppført som musikkstuderende. Ved folketellingen for Kristiania for 1910 er Cleve, kona og tre døtre registrert på adressen Thereses gate 33. I adresseboka for Oslo for 1949 er Cleve oppført på adressen Gråkamveien 26.

Ettermæle

Halfdan Cleve og kona Berit er gravlagt på Vestre Aker kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

I forbindelse med sin 60-årsdag, ble Halfdan Cleve omtalt slik av signaturen R. M. i Aftenposten 5. oktober 1939 (utdrag):

Hans betydelige innsats i norsk musikk fordeler sig som man vet mellem utøvende og skapende virksomhet, men komponisten Cleve har jo i årenes løp mere og mere tatt luven fra piansiten av dette navn. Altfor sjelden hører vi i senere tid Halfdan Cleve ved flygelet, og det kan være yngre mennesker som overhodet ikke har hørt ham. Han hører til landets betydeligste pianister, spiller med virtuos ferdighet og et klart og gjennemmusikalsk foredrag. … Et norsk preg er ofte fremtredende i Cleves musikk. Han viser ellers gjerne påvirkning av Chopin og den tyske romantikk.

Halfdan Cleve og kona Berit er gravlagt på Vestre Aker kirkegård i Oslo. Gravminnet bærer begges portrettrelieff. For Halfdan Cleves del er komponist benyttet som tittel på gravminnet.

I fødebyen Kongsberg finnes Halfdan Cleves vei.

Kilder og referanser

Motiv fra Halfdan Cleves vei på Kongsberg.
Foto: Stig Rune Pedersen (2016)