Harald Ludvik Kristoffersen (1919–1943)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Harald Ludvik Kristoffersen»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Harald Ludvig Kristoffersen
Foto: Våre falne, bind 2, s. 774

Harald Ludvik Kristoffersen (født 3. juni 1919 i Oslo, død 1. mars 1943 i Nordsjøen) var Linge-soldat som døde under operasjon Carhampton under andre verdenskrig.

Han var sønn av Arthur og Aagot Kristoffersen. Han er bror av Finn Kristoffersen, som tjenestegjorde i 330 skvadronen under krigen, og fløy i SAS til han ble pensjonist. Og han hadde en yngre søster, Inger.  Familien flyttet til Nittedal når unga var små, men de hadde fortsatt tilknytning til Ekebergveien der de hadde bodd.

Kristoffersen bodde trolig i Oslo da krigen startet, og jobbet som butikkassistent hos Jon F. Nielsson i Møllergata 3. Kristoffersen hadde ingen militær erfaring, men meldte seg som frivillig 9. April. Det står at han ble tilknyttet transport kompaniet som endte opp på Eina i vestre Toten. Etter kampene kom han tilbake til Oslo 21. april 1940 og fortsatte arbeidet i butikken. Han og vennene ble mer og mer bestemt på å komme seg til Sverige for å ta opp kampen. 8. februar 1941 satte Kristoffersen seg på toget mot Kongsvinger sammen med sine to gode venner Ernst Eng og Bjarne Frøshaug, begge ifra Kongsvinger området. De gikk av på Granli rett etter Kongsvinger, overnattet på gården Pålsmoen. Dagen etter gikk de på ski til Åbogen og tok toget til Skotterud. De kom seg greit over grensa og ble innlosjer hos en svensk bonde dagen etter. 11. Februar ankom de Stockholm. Med seg på turne hadde de fått to pakker som skulle leveres til SOE mannen Malcom Munthe. Så noe hadde gutta drevet med før de dro. I Stockholm ble ventet tiden lang, men de fylte dagene med trening utenfor byen. De drev med orientering, nærkamp og skyting. 18 eller 20. juni 1941. Kristoffersen sa selv 20, men det er oppgitt 18 i andre kilder. Veien til England er lang og kronglete. Den starter med en flytur til Moskva, deretter Baku, Iran, Irak, Bombay, Cape Town og Trinidad. Han ankom UK 17. november 1941. Etter det obligatoriske intervjuet ble han innrullert i SOE 1. desember 1941. Kristoffersen gjennomgikk trening først på SOE skolen i Stodham Park, han blir så oversendt til Meoble og senere Aviemore i Skottland. Etter treningen som Lingesoldat fikk han godt skussmål: «A good student, who tries hard in every subject. Også major Tynan skriver gode ord om Harald: A good all round man, who works hard.»

Militære operasjoner

Kristoffersen

Den første operasjonen Kristoffersen var med på er Operation Carhampton. En operasjon ledet av Odd Starheim der målet var å kapre skip i Norge for å føre de over til Storbritannia. De var 41 stykker. 30 Lingekarer og 11 fra Marinen. 1. januar 1943 blir de landsatt etter å ha blitt fraktet over fra Storbritannia med transport fartøyet «Bodø». Allerede fra første stund gikk det galt, de ble oppdaget og det kom til skudd veksling. De trakk seg oppover i Lyngdalen, hvor de gjemte seg i de neste to månedene. Det var vinter og soldatene var dårlig kledd for forholdene. Dette tvang frem en handling. Gruppa ble delt i to. Ene halvdelen skulle kapre et skip ifra Egersund, noe de lyktes med og kom seg tilbake til England.  

Gruppa som Kristoffersen var med på kapret den 28. februar 1943 DS «Tromøsund» fra Rekefjorden. Igjen ble de oppdaget og havnet i skuddveksling med tyskerne. Men de fikk «Tromøsund» i retning mot England. De ble oppdaget av tyske fly, som bombet og senkte DS «Tromøsund» 1. mars 1943. Ingen av de 15 soldatene, 26 mannskapene eller to sivile overlevde. Liket etter Kristoffersen ble aldri funnet. Han fikk tildelt krigsmedalje med stjerne post mortem. Kristoffersen er også på krigsminnesmerket som står ved Nittedal ungdomsskole.

Kristoffersen hadde et ønske om å fly under krigen, men endte opp som trent Kompani Linge-soldat med spesialtrening innen sabotasje og bruk av utenlandske våpen. Han ble vervet som agent og var tiltenkt å bli brukt som dette i Norge. Begge hans venner Ernst og Bjarne som han rømte til Sverige med overlevde krigen etter å tjent som fallskjermjeger og Lingesoldat. Kristoffersen hadde jo også sin bror Finn på dette tidspunktet i Luftforsvaret på de britiske øyer. Harald og Finn hadde faktisk fått ordnet med permisjon samtidig i London i 1943. Bare Finn møtte opp på avtalt sted i London, og han ble så fortalt at hans bror ikke hadde returnert etter oppdraget i Norge.

Kilder