Haslum krematorium

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Haslum krematorium.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015).
Krematoriets klokker er levert av Olsen Nauen klokkestøperi og står i et støpul.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015).

Haslum krematorium, Gamle Ringeriksvei 86 i Bærum kommune, ligger nær Haslum kirke og Haslum kirkegård. Det ble innviet i 1966 etter arkitektkonkurranse i 1962, vunnet av arkitekt John Engh (vigselen ble foretatt av biskop Johannes Smemo 11. oktober 1966).

Krematoriet er et lavt modernistisk bygg som består av et lite og et stort seremonirom. Østveggen i det store rommet består av store glassvinduer som vender ut mot et naturområde, noe som er med på å gi rommet et livssynsnøytralt preg. Glassmaleriene i lille kapell og i kistemottakelsesrommet er planlagt i nært samarbeid mellom arkitekten og billedkunstner Odmund Kristiansen.

Krematoriet er bygd på tomt fra det tidligere småbruket Jonstykket, som i 1840 ble fradelt Hosle, og som i 1960 ble solgt til Bærum kommune.

KilderAsker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Haslum krematorium er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Koordinater: 59.9252° N 10.5679° Ø