Hegnhuset

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Utøya har guidete turer. Her utenfor Hegnhuset.
Foto: Eva Rogneflåten (2021)
Hegnhuset.
Foto: Eva Rogneflåten (2021)
Minneboka i Hegnhuset
Foto: Eva Rogneflåten (2022)

Hegnhuset er et sentralt bygg på Utøya, som er bygget rundt deler av det gamle Kafébygget der 13 ungdommer mista livet under terrorangrepet 22. juli 2011. Fysiske spor er bevart inne, og 69 søyler holder det nye taket oppe, en søyle for hvert dødsoffer. Hegnhuset er omkranset av 495 utvendige søyler som hegner om minnet til de døde, en søyle for hver overlevende. Huset stod klart i 2016.

Kafébygget var det gamle forsamlingshuset på Utøya, og det var ulike oppfatninger om det skulle rives eller bevares. Løsninga ble at deler av det er bevart, mens det nye bygget – Hegnhuset – er laget rundt det, men i en annen vinkel sammenliknet med det opprinnelige. På den måten representerer og tydeliggjør dette et tidsskille, et nytt historisk lag og et nytt kapittel for Utøya.

Når man kommer inn i gangen, den gamle korridoren i Kafébygget, fortelles historien om 22. juli med utgangspunkt i tekstmeldinger som ble sendt denne fredagen mellom skremte ungdommer og deres pårørende. Tekstmeldingene kan leses hver for seg, eller som en tidssekvens. Dette er kilder uten filter, historier i sanntid.

Demokrativerksted

Hegnhuset er nå læringssenteret på Utøya. Hvert år huser det ulike læringsaktiviteter for tusenvis av unge mennesker fra hele Norge og mange andre land. I forlengelsen av de bevarte delene og vendt mot teltplassen er det åpna opp et nytt rom for læring, et demokrativerksted. I Demokrativerkstedet finnes tre læringsstasjoner «minne», «læring» og «engasjement». Der kan ungdommer reflektere over hva demokrati betyr for dem, hva som utfordrer demokratiet og hvordan de selv kan verne om det.

Minneboka i Hegnhuset

AUF har laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Boka består av kryssfinerplater som er satt opp på en stang og som kan blas i. Den kom på plass i Hegnhuset i 2022, men er ikke komplett ennå. Alle ofrene har fått sin plass i «boka», så når tekstene og bildene er klare, vil de settes opp på riktig plass. Alle har minimum med navn, fødselsdato, hvilken kommune de kom fra og alderen de var i den 22. juli 2011.

Priser og utmerkelser

Hegnhuset har vært nominert til flere internasjonale arkitektpriser, bl.a. var bygget nominert til EUs arkitektpris i 2016. The Guardian har kåra Hegnhuset til «Verdens viktigste utdanningsbygg».

Kilder og litteratur

  • Frydnes, Jørgen Watne: Ingen mann er en øy. ResPulica, 2021. ISBN 9788282262262.

[[Kategori:Terrorangrepene 22. juli 2011]