Helene Hermanrud

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Familiegravstedet i Totenvika.
Foto: Inger-Lise Willerud

Helene Hermanrud (født 12. oktober 1862 i Østre Toten, død samme sted 26. november 1962) var husmor og husmannskone, bosatt i Totenvika.

Hun vokste opp på bruket Sandodden under Fjellhaug, ytterst i Totenvika. Huset skal ha ligget så nært Mjøsa at det måtte spennes fast for ikke å bli tatt av vårflommen.

Hun ble i 1886 gift med Ole Hermanrud, også han fra Totenvika. Paret fikk åtte barn, blant annet sønnen Einar, som skulle bli mangeårig ordfører i Østre Toten. Familien flytta i 1900 til stua Hammerseng, som de leide fra Hammarstad. Ole Hermanrud døde i 1928, og tre år seinere fikk Helene kjøpe Hammerseng.

12. oktober 1962 fylte Hermanrud 100 år; i Aftenposten ble hun da omtalt som «Totens eldste». Hun var daglig oppe, men hørte dårlig. Synet var fremdeles bra. Helene Hermanrud døde seks uker seinere, og ble gravlagt på Totenvika kirkegard.

Kilder og litteratur


Tree.ring.arp.jpg På Lokalhistoriewiki skriver vi artikler om hundreåringer. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bli med på denne dugnaden. Vi ønsker både bilder og tekst om personene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.