Helgerud (gård i Bærum)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Helgerud
Helgerud Bærum.jpg
Tunet på Helgerud
Rydda: Middelalderen
Sted: Gjettum
Kommune: Bærum
Fylke: Viken
Gnr.: 85
Type: Matrikkelgård
Helgerud gård revet.
Foto: Bærum bibliotek (1982).

Helgerud er en matrikkelgård i Bærum med gårdsnummer 85. Gården var en fjerdingsgård ryddet i middelalderen mellom Levre og Dønski på «Flaten» på toppen av Evjebakkene.

Navnet kommer av mannsnavnet Helle, altså gården som Helle ryddet. På 1600-tallet var Helgerud krongods, som ble kjøpt av Knut FrandsenKjørbo før den ble bondeeid. Kjøring av malm og jern for Bærums Verk var viktige inntektskilder for Helgerud.

I 1828 hadde gården 30 mål innmark, og en besetning på 1 hest, 4 kuer og 6 sauer. Gården har vært mye på salg. Donato Brambani kjøpte Helgerud i 1870 og utnyttet kalkåren på fjellryggen Johannesberg (85/5) til sin produksjon ved kalkfabrikken i Sandvika. Han solgte gården etter få år.

I 1939 var gårdens areal 130 dekar, hvorav 75 dekar var egnet til jordbruk mens 55 dekar var barskog. Besetningen var 1 hest, 1 okse, 1 kvige og 2 kyr. Det ble dyrket 15 dekar havre, 2 dekar grønnfôr, 8 dekar poteter og 4 dekar fôrbete. I hagen var det 32 frukttrær og 45 bærbusker.

Like før andre verdenskrig kjøpte Bærum kommune Helgerud gård av arvingene etter sogneprest Hjalmar Ahasverus Schelven Munthe-Kaas (1859–1904). Under krigen organiserte Arbeidstjenesten gårdsarbeid på Helgerud.

Helgerud kirke ble bygd i 1982 og gårdsbygningene ble samtidig revet. Gårdens jordvei er utparsellert til boliger.

Helgerud kalkovn

Helgerud kalkovn lå der kalkbruddet til Brambani senere kom.

Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Helgerud (gård i Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.