Helvete (platebutikk)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Platebutikken Neseblod holder til i deler av Helvetes lokaler, og har til dels samme profil.
Foto: Chris Nyborg (2013).

Helvete var en platebutikk og tilholdssted for mange innen svartmetallmiljøet i Oslo. Den holdt til i Schweigaards gate 56, og ble drevet fra 1991 til 1993 av Øystein Aarseth, også kjent som Euronymous i bandet Mayhem. I kjelleren drev han også plateselskapet Deathlike Silence.

Butikken ble raskt et viktig tilholdssted for subkulturen rundt svartmetallsjangeren. En viktig del av uttrykket var satanisme – i noen tilfeller som en overbevisning, i de fleste som en del av bildet man ønska å skape omkring musikken. Flere band oppsto gjennom møter på denne butikken, og det var flere som bodde der i perioder. Det er også en rekke kjente bilder av band og musikere fra perioden som ble tatt i kjelleren, som var dekorert med satanistiske symboler.

Som en følge av kirkebrannene i 1990-åra, der flere fra dette miljøet var direkte involvert i ildspåsettelser, ble det mye negativ oppmerksomhet omkring butikken. Aarseth valgte i 1993 å legge den ned, angivelig blant annet som følge av press fra sine foreldre. Han ble samme år drept, og Varg Vikernes som ble dømt for drapet var en av de som han hadde møtt gjennom butikken.

Etter å ha blitt brukt til andre formål i flere år, ble deler av lokalet overtatt av Neseblod Records i 2013. De følger et liknende konsept, og den beryktede kjelleren inngår i lokalene. I en annen del av lokalene som Helvete brukte har det i en årrekke vært bakeri.

Litteratur og kilder