Varg Vikernes

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Omslaget til Aske fra 1994 viser den nedbrente Fantoft stavkirke. De første 300 eksemplarene ble sendt ut med Zippo-lighter. Vikernes ble frikjent for å ha tent på stavkirke, men fagdommerne satte frikjennelsen til side.
Foto: Chris Nyborg (2023).

Varg Vikernes (født 11. februar 1973) er musiker innen sjangeren black metal. Innen musikken er han særlig kjent for enmannsprosjektet Burzum og som bassist i Mayhem. I tida han hadde i Mayhem utvikla det seg en konflikt med Øystein Aarseth, som endte med at Aarseth ble drept av Vikernes i 1993. Vikernes ble året etter dømt til 21 års fengsel for dette drapet og for tre kirkebranner. Han var også mistenkt for å stå bak brannen i Fantoft stavkirke i 1992.

Han ble født som Kristian Larsson Vikernes, og skifta senere navn til Varg Vikernes - det navnet han er kjent under i Norge, selv om han formalt har skifta navn til Louis Cachet; hans franske kone heter Marie Cachet. I Burzum brukte han kunstnernavnet Count Grishnackh, inspirert av en av orkene i Tolkiens Ringenes herre. Dette ble av pressen oversatt til Greven, et kallenavn som ble mye brukt i omtale av ham i 1990-åra.

Vikernes var et av de tidlige medlemmene av Old Funeral, et av de første bandene i Norge som spilte death metal. Det var ut fra denne sjangeren at black metal ble utvikla. Han spilte gitar der i bandets første år. I 1991 trakk bassist Jørn Stubberud seg fra Mayhem i kjølvannet av at Per Yngve Ohlin tok sitt eget liv samme år. Vikernes ble da invitert som ny bassist. Parallelt med dette starta han opp prosjektet Burzum, der han selv sto for alle instrumenter og vokal. Musikalsk ble han regna som en av de fremste i miljøet. Den mest varige musikalske arven etter ham i norsk svartmetall er bruken av et høyere toneleie på vokalen, noen ganger med en kombinasjon av tekst og uartikulerte skrik.

I denne perioden framsto han som selverklært satanist. Tidlig i 1993 sto han fram i Bergens Tidende og fortalte at det var han og andre fra svartmetallmiljøet som hadde tent på kirker, og at de også sto bak et drap. Han var anonym, men det var ikke vanskelig for politiet å spore ham opp. Han ble varetektsfengsla, men måtte etter en tid løslates fordi man ikke fant bevis. I avhør avviste han at han hadde stått bak kirkebranner; forklaringa var at det var PR for hans album. I mars 1993 tok han denne typen provokasjon enda lenger, da han ga ut albumet Aske. På omslaget var det bilde av brannruinene på Fantoft, og de 300 første som kjøpte albumet fikk med en Zippo-lighter med Burzums logo og bilde av stavkirkeruinen.

Konflikten som oppsto mellom Vikernes og Aarseth ser i stor grad ut til å ha vært en intern maktkamp, forsterket av at de to stadig forsøkte å være mer ekstreme i sin atferd. Aarseth drev platebutikken Helvete i Oslo, og var helt sentral i miljøet. Samtidig ser Vikernes ut til å ha hatt ambisjoner om å få en like sentral rolle, i et miljø som var for lite til å ha to så markante lederskikkelser. Vikernes nevnte også krangel om plateinntekter, men sa at dette ikke var motivet for drapet. Det var uansett uenighet om dette, noe Vikernes ikke var alene om å krangle med Aarseth om. En jevnlig tilbakevendende utfordring var at Aarseth ga ut plater gjennom Deathlike Silence basert på hvor autentisk svartmetall det var, hvilket betydde at det meste var tapsprosjekter i denne tidlige perioden. Han hadde selvsagt støtte i miljøet for å få ut nye band, men samtidig var det for ofte at han ble stående uten dekning, og han pådro seg mye gjeld.

Vikernes la fram alibi for drapstidspunktet, men dette falt fra hverandre da det ble klart at han hadde kjørt tur/retur Bergen-Oslo i svært høy fart, og dermed hadde fått det til å se ut til at han umulig kunne ha vært i Oslo. Det sikreste beviset politiet fant mot ham var et fingeravtrykk han hadde avsatt i Aarseths blod i trappeoppgangen der drapet skjedde.

Da saken kom for retten var han i tillegg til drapet også tiltalt for å ha tent på Åsane kirke, Skjold kirke, Holmenkollen kapell, Fantoft stavkirke og Storetveit kirke, samt flere mindre lovbrudd. Det ble også funnet eksplosiver og ammunisjon hjemme hos ham. Andre personer var også tiltalt i noen av disse sakene. Vikernes ble dømt for drapet og for kirkebrannene med unntak av Fantoft stavkirke. Der ble han i lagmannsretten frikjent av juryen, en kjennelse fagdommerne satte til side. For å kunne sette en jurykjennelse til side må fagdommerne være overbevist om skyld eller uskyld på tross av juryens standpunkt; status er dermed at fagdommerne har uttalt at han utvilsomt var skyldig også i brannen i Fantoft stavkirke, men ettersom han fikk en dom på 21 år kunne han uansett ikke få lenger straff dersom man gikk til ny rettssak om dette punktet. I en senere rettssak ble han dømt til å betale store beløp i erstatning etter kirkebrannene.

Mayhems første fulle studioalbum, De Mysteriis Dom Sathanas, ble spilt inn i forkant av drapet. Vikernes spilte bassgitar på albumet, og før utgivelsen ba Aarseths pårørende om at bassporet ble fjerna. Et av bandmedlemmene sa han skulle gjøre dette, men albumet ble allikvel gitt ut med Vikernes på bass.

I 2003 unnvek Vikernes under permisjon fra Sem fengsel. Han tiltvang seg en bil, og da han ble pågrepet ble det funnet et uladd automatgevær, ammunisjon, flere mindre våpen, radio og annet militært utstyr i bilen. For dette fikk han en tilleggsstraff på 14 måneder, og han ble tilbakeført til fengsel med høyt sikkerhetsnivå. Normalt kunne han ha søkt prøveløslatelse i 2006, men dette ble forskjøvet til 2008 på grunn av rømninga. Han ble løslatt i mai 2009 med meldeplikt i ett år.

I løpet av tida i fengsel uttalte Vikernes at han ikke lenger regna seg som satanist. Han begynte å omtale seg som nasjonalsosialist og fokuserte sterkt på norrøn mytologi. Han var blant annet leder av Norsk Hedensk Front mens han satt i fengsel. Han var også tilknytta Hvit Arisk Motstand. Senere gikk han bort fra dette, og i 2009 omtalte han seg som rasist, men ikke nazist. Disse standpunktene førte til at han i 2013, året etter at han hadde flytta til Frankrike, ble pågrepet mistenkt for terrorforberedelser. Han ble tiltalt for oppfordring til rasehat og rettferdiggjøring av krigsforbrytelser, men fransk politi kunne ikke bevise at han hadde forberedt terrorhandlnger. I forbindelse med saken uttalte han til fransk presse at han ikke er nazist eller nasjonalist, og at nasjoner ikke er noe ekte fra naturens side. Han bekjenner seg fortsatt til åsatru i en variant som har fascistiske trekk.

Litteratur og kilder