Henriette Ebbesen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Henriette Ebbesen
Foto: Ukjent (ca. 1910).

Henriette Sofie Ebbesen (født 11. april 1853 i Sandefjord, død samme sted 24. mars 1939) var en av tre kvinner som ble valgt inn i Sandefjord bystyre i 1901. Ebbesen ble valgt inn på Venstres liste. Hun ble valgt inn i bystyre også i 1904, 1907, 1910 og 1913.

Bakgrunn

Henriette Ebbesen var datter av legen Jørgen Tandberg Ebbesen (født 1812 i Fredrikstad) og Henriette Sofie Ebbesen (født Frisak 1811 Island). Jørgen Ebbesen ble lege ved Sandefjord bad i 1839, og det var særlig under ham at badet ble kjent. Han var også aktiv i lokalpolitikken og satt som ordfører for Høyre i Sandefjord i til sammen ti år. I perioden 1877-1879 var han varamann til Stortinget.

Engasjement for lokalsamfunn og foreningsliv

Henriette Ebbesen var engasjert i lokalsamfunnet, og religiøst, veldedig og menighetsarbeid. Hun var med på å stifte den kristne foreningen ”Sandherreds og Sandefjords ungdomsforeningen” i 1898, og satt i det første styret. Her ble hun sittende i 27 år og hun fungerte også en tid som formann for foreningen. I 1907 donerte hun en tomt til ungdomsforeningen som de kunne bygge på. De nye lokalene ble innviet i 1909. Hun var også medlem av styret for Vestfold krets av Norges kristelige Ungdomsforbund i flere år. I tillegg var hun også medlem av Sandefjord sanitetsforening og den lokale kretsen av Landskvinnestemmerettsforeningen (L.K.S.F.).

Ebbesen var med på å opprette Sandefjords gamlehjem i 1907-1908 og satt i mange år i styret og fungerte også som hjemmets kasserer.

Ebbesen var engasjert i den tidlige planleggingen av Sandefjord bymuseum og satt i 1899 i komiteen som blant annet arbeidet for å samle inn gjenstander. Året etter brant samlingen opp, og komiteens virksomhet opphørte.

Hun ble i nekrologen i Sandefjords blad beskrevet slik:

Helt fra ungdomsårene viet hun sin tid og arbeidskraft til store ideelle og veldedige formål og var i alle år religiøst, socialt og politisk interessert. Som en av de ledende innen det kristelige arbeide for de unge og de gamle, som bystyremedlem, avholdskvinne o.s.v. har hun gjennom to menneskealdre utført et arbeide som har satt lyse spor og som vanskelig kan overvurderes.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker


Logo De 100 første.jpg Henriette Ebbesen er del av prosjektet De 100 første kvinner i kommunestyrene som er kommet i stand i forbindelse med Stemmerettsjubileet 1913-2013. Artiklene i denne serien er tilgjengelig i denne oversikten.