Hoenselva

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Hjemmestyrkene i Milorggruppe 1412-1 på Himsjødammen tidlig om morgenen 8. mai 1945. De er underveis til gården Bermingrud, der de ble hentet med bil og fraktet ned til Hokksund sentrum.
Foto: Arne Sønsteby

Hoenselva er en elv i Øvre Eiker kommune, som renner fra Hoensvannet via Himsjø og ut i Drammenselva ved Kattsund, mellom Hellefossen og Hokksund. Lengden er ca.2,2 km fra Hoensvannet til Himsjø og ca.9,5 km fra Himsjø til Kattsund, til sammen altså en lengde på omtrent 11,7 km. Den har tilsig fra en rekke bekker underveis, blant annet Solumsbekken og Kåsabekken.

Hoenselva har gitt kraft til en betydelige industrivirksomhet, først og fremst Hoensmøllene og Hoenssagene, men også teglverk, stampemøller og Eker Kobberværks smeltehytte, foruten en rekke mindre møller og sagbruk. Øvre Eiker kommunale elektricitetsverk bygde sin første kraftstasjon ved elva i 1915.

Kilde

Skeie, Jon: Fra splittet storbygd til kommunalt fellesskap. Øvre Eikers historie Del 1 og Del 2 og 3. Utg. 2015 og 2016.Eiker Leksikons logo.jpeg Hoenselva inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!