Holmenkollen Park hotell

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Holmenkollen Park hotell, ved siden av Holmenkollbakken i Oslo. Den gamle sanatoriebygningen i dragestil (bildet) er en del av dagens hotell.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Holmenkollen Park hotell (Scandic Holmenkollen Park) er et hotell og konferansesenter med adresse Kongeveien 26 i bydel Vestre Aker i Oslo, nær Holmenkollbakken.

Hotellet ble opprinnelig oppført som Holmenkollen Sanatorium i 1894. I 1914 ble sanatoriet omgjort til vanlig hotell. Den gamle hovedbygningen i dragestil er tegnet av Balthazar Lange, og regnes som et av hovedverkene i norsk dragestil. På taket angis årstallet 1894 i spiret.

Sanatoriet ble omgjort til hotell i 1914 etter at nabobygningen, Holmenkollen Turisthotel (også i dragestil), brant ned dette året. Dette hotellet lå der parkeringsplassen foran VM-huset fra 1982 ligger. Hotellet bar etter 1914 navnet Holmenkollen Turisthotel og Sanatorium, selv om det ikke lenger var et sanatorium i betydningen «sykehus».

Under andre verdenskrig hadde det tyske flyvåpenet Luftwaffe sitt hovedkvarter på hotellet, og etter frigjøringen ble det benyttet av de allierte styrkene. Etter en lengre oppussings- og ombyggingsperiode åpnet hotellet på nytt for publikum 10. mai 1948, som Holmenkollen Turisthotell.

I 1982, til ski-VM i Oslo, ble den opprinnelige sanatoriebygningen ominnredet, en tilføyd fløy ble revet og en ny fløy påbygd. I forbindelse med denne ombyggingen fikk hotellet navnet Holmenkollen Park Hotel. Pr. 2019 eies hotellet av Scandic-kjeden og markedsføres under navnet Scandic Holmenkollen Park.

Et konferansesenter på hotellet (Sagahallen) ble åpnet i 1991 (arkitekter Tommy Finne og Preben Holst).

Galleri

Kilder og referanser