Hvitsten

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Postkort med motiv fra Hvitsten.
Foto: Ukjent / Nasjonalbiblioteket

Hvitsten er et lite, hvitmalt tettsted ved Oslofjorden i Vestby kommune. Det ligger ved omtrent midt mellom Drøbak og Son. Hvitsten hadde status som ladested, men uten bystatus. Stedet var dermed ikke egen kommune, men del av Vestby kommune også mens det var ladested.

Sjøbodene i Hvitsten var kommunens kulturminne i forbindelse med Kulturminnestafetten i 1997.

Rederiet Fred. Olsen & Co. ble grunnlagt av Thomas Fredrik Olsen i Hvitsten i 1848, og rederslekten har satt sitt preg på stedet. Hvitsten kirke fra 1903 var en gave fra Bolette Marie Olsen til lokalsamfunnet. Fred. Olsen har sin privatbolig der, og har også sitt kontor der på sommeren. Det er innredet et museum til minne om hans far, Petter Olsen.

I 1910 kjøpte Edvard Munch eiendommen Nedre Ramme i Hvitsten. Har traff han Karen Borgen som ble modell for «Alma Mater» i Aulaen, og hennes datter Ingeborg Kaurin som ble Munchs faste modell og tjenestepike.

Fred. Olsen har engasjert seg i å vise fram stedets historie, blant annet som omviser på turer arrangert av Vestby Historielag. Broren Petter Olsen eier nå Nedre Ramme og under navnet Ramme Gaard drives det her en rekke kuturtilbud.

Eksterne lenker

Koordinater: 59°35′52.548″ N 10°39′16.106″ Ø