Iladalen kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Iladalen kirke i Oslo ligger ved nordenden av Iladalen i bydel Sagene.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

Iladalen kirke er en arbeidskirke som ligger i nordenden av Iladalen i bydel Sagene i Oslo, adressen er Søren Jaabæks gate 5. Kirken het opprinnelig Iladalen småkirke, og ble innviet 22. mai 1941 av biskop Eivind Berggrav. Iladalen menighet ble opprettet i 1938 og utskilt fra Sagene menighet. Kirken kalles også Ila kirke og Ilakirken, og fikk tilnavnet Velsignelsens kirke av biskop Berggrav under innvielsen.

Kirken har fasader av pusset tegl, lavt valmtak tekket med røde teglpanner, og har tårnet til høyre for hovedinngangen. Den har rundt 700 sitteplasser. Arkitekt er Ragnar Nilsen.

Altertavlen er tegnet av Per Vigeland, og er skåret av Wilhelm R. Sjøwall. Per Vigeland har også utført fondveggens freskomaleri og glassmaleriet bak orgelet. Lysekroner og lampetter er ved arkitekten. Kirken fikk nytt sidealter i 2004, formet av Christine Aspelund. Orgelet er utført av Brødrene Torkildsen, og klokkene er støpt av Olsen Nauen klokkestøperi.

Kirkebygningen inneholder også prestekontor, leiligheter for funksjonærer og barnehage. Det er ikke kirkegård her.


Om innvielsen av kirken 22. mai 1941

Iladalen kirke ble innviet 22. mai 1941, som var Kristi himmelfartsdag. I sin morgenutgave dagen etter hadde Aftenposten omtale av begivenheten (utdrag):

All maidagens skjønnhet hvilte over Ilakirkens vigsling igår. Sol fra blå himmel, sprettende løv i skråningene omkring og det første grønnskjær nedover den lille dal, som ennu ligger som villmark, men snart skal bli en parkperle. I de store husblokkene ved kirken var det små flagg i alle vinduer, og menigheten selv gikk mann av huse for å være med. Foran inngangen paraderte unge speidere. På hver side av portalen holdt en gutt og en pike hvert sitt flagg. Og for første gang kalte kirkens klokker menigheten til gudstjeneste. Fra sakristiet og langs Søren Jaabæks gate kom prosesjonen med biskop, dr. theol. Berggrav i spissen, iført sin gylne bispekåpe. Efter han kom de assisterende prester iført hvit messeserk og bærende kirkens hellige kar.

Etter gudstjenesten, som endte med at biskopen høytidelig foretok innvielsen, var det samme ettermiddag innvielsesfest i kirken for inviterte gjester.

Galleri

Kilder og referanser