Kjell Jacobsen

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Jacobsen, Kjell»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjell Jacobsen (til h.) har mottatt Kongens fortjenstmedalje fra fylkesmann Bjerkaas.
Foto: Bjørnar Pedersen

Kjell Jacobsen (født 1941 i Osen i Sør-Trøndelag; familien heimehørende i Mosjøen; død 2019 i Mosjøen) var historiker og bygdebokredaktør. Han var cand.philol. i historie ved Universitetet i Oslo (1969). Han var fra 1970 og til 2008 ansatt som bygdebokredaktør i Vefsn kommune. Før studiene arbeidet Jacobsen et år som lærer på Vandve i Dønna kommune, og han var organisasjonssekretær for Studenttinget i Oslo i 1967–68.

Han har vært redaktør og delforfatter av Vefsn bygdebok, som omfatter gårdshistorie for kommunene Vefsn, Grane og Hattfjelldal, og bidratt til Årbok for Helgeland i årene 1970–2006. Jacobsen har videre vært aktiv innen arbeid med historie på regionalt nivå. Han var med på å opprette Helgeland Historielag i mars 1970, og ble lagets første sekretær. Bortsett fra årbøker, har historielaget arbeidet med utgivelse av Helgeland Historie, et viktig historisk verk for Helgelandsregionen.

Kjell Jacobsen har flere ganger blitt hedret for sin innsats for lokalhistorien. Han ble tildelt Vefsn kommunes kulturpris, er æresmedlem i Helgeland Historielag og ble den 10. oktober 2008 tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull. Under tildelingen av fortjenstmedaljen i gull, sa fylkesmann Bjerkaas blant annet dette:[1]

På en imponerende måte har du klart å kombinere høy faglig vitenskapelig standard i lett tilgjengelig språkform. Jeg vil også framheve din rolle som muntlig historieforteller, til elever på ditt kontor, som kåsør og foredragsholder, og som guide for gjester, – for eksempel under kong Olavs besøk i 1985.

Ved siden av Kjell Jacobsens mange publikasjoner og foredragsaktiviteter, arbeidet han dessuten med bevaring av bebyggelsen ved Sjøgata i Mosjøen fra 1969 av. Han var drivkraften bak opprettingen av «Sjøgatas Vel» og foreningens første formann. Takket være velforeningen ble et forslag til ny reguleringsplan som inneholdt en sanering av Sjøgata-området, lagt på hylla, og dermed var den lengste sammenhengende trehusbebyggelsen i hele Nord-Norge fra 1800-tallet reddet. Jacobsen var også en av initiativtakerne til andelslaget Lydiabryggas venner, som fikk overdratt en gammel sjøbod ved Vefsna. Dette var den første av flere bygninger som ble restaurert, denne ble tatt i bruk som kafé. I 2004 tildelte stiftelsen Norsk Kulturarv Sjøgata (ved Kulturverkstedet) Olavsrosa.[2]

Referanser

Eksterne lenker