Jan Høeg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Jan Thomas Høeg (født Christensen 20. mars 1923 i Larvik, død 10. februar 2021) var en idrettsmann og krigspensjonist, som var bosatt på Nanset i Larvik. Foreldrene var Abraham Johan Christensen og Ellen Johanne Høeg.

Jan Høeg var motstandsmann under andre verdenskrig. I 1987 var han medlem av det første landsstyret til organisasjonen Folkebevegelsen mot innvandring, og ble kjent som en kraftig kritiker av norsk innvandringspolitikk. Han var også aktiv innen Heimevernet.

Andre verdenskrig og krigspensjon

Høeg var 17 år ved okkupasjonen av Norge 9. april 1940. Han kom med i motstandsbevegelsen i Larvik, til å begynne med i arbeid med illegale aviser. Senere fikk Høeg blant annet i oppgave å avlytte telefonforbindelsen til Gestapos hovedkvarter i byen. I august 1944 ble han utdannet til kommandosoldat i Sverige gjennom SOE.

Etter krigen fikk Høeg helsemessige utfordringer som bunnet i hans opplevelser under arbeidet i motstandsbevegelsen. Han ble derfor innvilget krigspensjon. I 2015 ble han tildelt Regjeringens minnemedalje for tapper krigsinnsats.

Heimevernet

Høeg gikk inn i Heimevernet i 1947, der han tjenestegjorde i over 40 år. Her oppnådde han løytnantsgrad.

Idrett

Jan Høeg var en aktiv idrettsmann, både innen sykling og svømming. Han er tidligere norgesmester i stuping. I august 1939 svømte den da 16-årige Høeg og hans fetter fra Svenner til Larvik, en strekning på 11 kilometer. I 2018, som 95-åring, satte han ny europarekord på 50 meter bryst under et svømmestevne i Alta.

Motstand mot innvandring

Høeg var med og stiftet Folkebevegelsen mot innvandring (FMI) i Haugesund i 1987. Deretter var han medlem av organisasjonens landsstyre fram til 2017, blant annet som pressetalsmann. I årene 1988-89 var han formann. Høeg har også representert FMI på sammenkomster i Danmark.

Under stortingsvalget i 1993 var Høeg kandidat for Fedrelandspartiet.

Under en debatt om rasisme på Litteraturhuset i Oslo i 2008 uttalte Høeg blant annet: «Ethvert folk har rett til sitt hjemland. Vi er i ferd med å begå kollektivt selvmord. Det er en skandale, en tragedie, for ethvert folk. Det bør dere våkne til å skjønne».

I 2012 vakte det oppmerksomhet at Jan Høeg deltok som skuespiller i en reklamefilm for Tine kulturmelk. Media slo opp at en profilert innvandringsmotstander figurerte i filmen. Tine valgte deretter å trekke tilbake reklamen.

Bøtelagt for hets

I 2013 ble Høeg anmeldt for å ha hetset en innvandrerkvinne på hennes arbeidsplass ("hensynsløs atferd", straffelovens § 266). Det var kvinnen selv som gikk til anmeldelse, etter at Høeg hadde kritisert henne for å bruke hodeplagget hijab. Høeg ble ilagt 10.000 kroner i bot. Til Østlands-Posten uttalte Høeg at han var imot bruk av hijab i Norge, og karakteriserte hodeplagget som "et muslimsk symbol". Han benektet å ha opptrått truende overfor kvinnen. I etterkant av denne saken politianmeldte Høeg drapstrusler som var blitt framsatt mot han over telefon.

Død

Jan Høeg døde i sitt hjem på Nanset 10. februar 2021, etter kort tids sykdom. Begravelsen skjedde fra Undersbo kapell i Larvik. Kun nærmeste familie og inviterte var til stede, på grunn av situasjonen med Covid 19 i Norge. Sermonien i kapellet ble sendt på Youtube.

Kilder og eksternt stoff