Jeløy Kystlag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Logoen til kystlaget
Foto: jeloykystlag.no

Jeløy Kystlag ble stiftet 21. mai 1996, har 60 medlemmer og er medlem av Forbundet KYSTEN.

Kystlaget har tilholdssted på RosnestangenJeløya i Moss. Der har kystlaget blant annet etablert veteranbåthavn med flytebrygger og servicebygg på land.

I forbindelse med Forbundet KYSTENs prosjekt adopter et kystkulturminne har Jeløy Kystlag adoptert Moss flyvehavn. Med adopsjon ønsker kystlaget å samle inn historikk og gjøre historien om flyhavnen mer tilgjengelig for publikum.

Historikk

Rosnestangen
Foto: jeloykystlag.no

Kulturminneåret 1997 var gamle Tollboden og kystlaget ansvarlig for utstillingen Moss bys maritime Historie, hvor det ble innsamlet historier og fotografier.

I 1998 arbeidet kystlaget med å få åpnet kanalbrua igjen uten å lykkes. Det var også et ønske om å etablere en kulturhavn i kommunen. Nå begynte arbeidet med å søke om å benytte Rosnestangen som lokalisering av en slik havn. Det var planlagt flytebrygger rett syd for Rosnestangen. Dette året fikk kystlaget tilgang til brutårnet på kanalbrua, som ble pusset opp innvendig på dugnad. Kulturhavna ble vedtatt i ny havneplan for Moss, og kystlaget kunne sette i gang utviklingen av den planlagte havna.

Redningsselskapet har gjenopprettet lokalavdeling i Moss og fått innpass i brutårnet på samme måte som Jeløy Kystlag.

Kilder og litteratur