Jernbaneveien (Nordre Follo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Jernbaneveien sett mot nord fra gangbrua som forbinder de to delene av Ski Storsenter.
Foto: Leif-Harald Ruud (2022)

JernbaneveienSki i Nordre Follo går fra møtet mellom Kirkeveien og Nordbyveien sørover forbi Ski stasjon og Ski Storsenter til krysset med Jernbanesvingen, Kjeppestadveien og Åsveien.

Veien er oppkalt etter Østfoldbanen, eller Smaalensbanen som var navnet da den ble åpnet i 1879 gjennom det som raskt skulle vokse seg til et betydelig tettsted. De første næringsbyggene i Ski sentrum ble reist langs Jernbaneveien, men dessverre er så å si ingenting av den opprinnelige bebyggelsen bevart. I 1990 ble den opprinnelige stasjonsbygningen revet, definitivt ikke uten protester, og erstattet av en langt større bygning. Like etter måtte en rekke med forretningsgårder vike plassen da Ski Storsenter ble bygd.

30 år senere startet nok en omfattende oppgradering av Ski stasjon, og denne ble sluttført ved åpningen av Follobanen rundt årsskiftet 2022/2023. Parallelt med oppgraderingen ble en bussterminal integrert i den nordre delen av Jernbaneveien, og gjennomkjøring til og fra Nordbyveien ble dermed kun tillatt for busser.

Kilder

  • Digitaliserte kalendere: Ski-historielag.no
  • Kartverket: Norgeskart.no
  • Langård, Geir-Widar og Ruud, Leif-Harald: Sydbaneracer og Skandiapil - Glimt fra Østfoldbanen gjennom 125 år. Norsk Jernbaneklubb, Oslo 2005. ISBN 82-90286-29-5.


Koordinater: 59.7175603° N 10.8369444° Ø