Jevnaker syforening

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Jevnaker syforening var en forening for sømglade kvinner med stort sosialt engasjement på Jevnaker i Hadeland. Foreningen ble stiftet hos frøken Barbro LegangerHadeland Glassverk den 22. februar 1907. Og i lokalavisene fra inngangen til 1920-tallet og videre utover finnes opptegnelser, annonser og reportasjer som gir en viss pekepinn på dens virksomhet.

«Kvinner selv sto opp ...»

Foreningen har bare hatt kvinnelige medlemmer. Menn har kun hatt tillatelse til å møte ved to spesielle anledninger i foreningens historie; ved 25-årsjubileet i 1932 og 40-årsjubileet i 1947, og da bare de menn som var gift med en av foreningens medlemmer.

Sosialt engasjement

Gjennom alle tilgjengelige kilder framgår det at foreningens store formål var å lette noe av byrdene til noen av de mest utsatte grupper i lokalsamfunnet; syke og eldre. Vi ser at i løpet av foreningens første 40 år var det blitt delt ut 47000 kroner, og da gjerne i forbindelse med julehøytiden. Ved foreningens 50-årsjubileum i 1957, som ble markert på Olimb Pensjonat hadde man regnet seg fram til at det i gjennomsnitt var delt ut mellom 1500-1600 kroner hvert år - totalt mer enn 77000 kroner!

Foreningen ble stiftet på Glassverket hos frøken Leganger som serverte kaffe og hjemmebakst til de interesserte kvinnene, som i løpet av årenes løp har variert sterkt i antall. Ved 40-årsjubileet ser vi at de var 20 medlemmer. Da møttes de hjemme hos hverandre en ettermiddag hver tredje uke. Her ble det sydd og strikket til akkompagnement av høytlesning og gjerne en kopp kaffe. Alle arbeidene ble anvendt til gevinster ved den årlige basaren som skaffet foreningen all den «driftskapital» den rådde over. At mange bekker små kan danne en stor å visste de godt i denne foreningen. Dette kom da også godt til uttrykk på foreningas årlige basar som gjennom en årrekke ble avviklet på «Glimt», men og på «Glassheim», «Folkets Hus» og Grand kafé.

Både lokale og mer interlokale aktører deltok som underholdningskrefter på disse basarene, som ble sett på som årets basarbegivenhet på Jevnaker. Her skal nevnes musikk av ikke navngitte, Thaliaklubben, amatørteatergruppe og trekkspillende barn fra Vikersund, sangerinnen frk. Gjellevik fra Oslo, Glassverkets musikkforening og Glassverkets guttemusikk, Jevnaker korforening, Jevnaker blandet kor, Hauk Aabel, spåkone og mannequinoppvisning.

Sykepleie og annet

Syforeningen ble tid om annen bedt om bistand fra andre interesseorganisasjoner. Så også da det skulle engasjeres menighetssøster i bygda. Jevnaker menighetspleie ble konstituert 9. juli 1947 av og på vegne av følgende foreninger: Jevnaker menighetsråd, Jevnaker krets av Røde Kors, Jevnaker sanitetsforening og Jevnaker syforening, som på møtet vedtok å søke etter menighetssøster eller diakonisse.

Til årets basar på Glassheim i 1947 vedtok man å gi det innkomne beløp til Europahjelpen. Det var under denne basaren at man ble assistert av skuespilleren Hauk Aabel.

Året etter; i 1948 ble Kirkens nødhjelp tilgodesett med innsamlede midler fra Jevnaker menighetsråd og Jevnaker menighetspleie. Da ble fru Valborg Bekkevold innvalgt i aksjonskomiteen som syforeningens representant.

Til den pågående aksjon for ny sykebil i Jevnaker i 1959, som var i regi av Jevnaker sanitetsforening, bidro også der syforeningen; med 100 kroner.

Det er ikke lykkes å finne når syforeningen ble oppløst, men det siste livstegn som er funnet i avisene dateres 29. januar 1965 i forbindelse med at en av foreningens tidligere formenn; Laura Refsum da fylte 85 år.

Styret

Vi kjenner ikke styrets sammensetning fra starten i 1907. Kanskje var det frøken Barbro Leganger som ledet foreningen fram til fru Mina Sjølander overtok i 1910.

De øvrige styremedlemmer er det ikke funnet opplysninger om - før til 50-årsjubileet i 1957 da Ringerikes Blad kunne fortelle at fru Helga Hole var kasserer - under formann Eivor Tveter fra 1945.

Kilder

Avisene Oppland Arbeiderblad, Hadeland (Avis), Ringerikes Blad og Drammens Tidende - fra og med 1924 til og med 1965.