Joachim Theodor Ohme

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Joachim Theodor Ohme (født 16. desember 1882 i Egersund, død august 1961 i Bærum) var agent og importør.

Han var sønn av boktrykker I. O. Ohme og Georgine Ohme. Som ung var han blant annet kontorist hos Høydahl Ohme, et byrå drevet av slektninger. Med bare Egersund middelskole som utdannelse dro han til Frankrike for å jobbe i vinfirma.

I 15 år satt jeg som disponent og leder for avdelingen i Bordeaux, fortsetter Ohme, og så kom katastrofen, med forbud i Norge og monopol i Sverige omtrent samtidig, og alle nordiske forbindelser ble med ett avbritt, kanskje hadde vi fryktet det, men det kom dog uventet. Og så var markedene stengt.

I 1922 reiste Ohme til Norge og gjennomlevet den rotløse tilværelse som så ofte er utvandrernes lodd – en stadig dragning til det land hvor mange år er tilbragt, og en reiser dit ned igjen, men hjemlengselen er blitt levende og hjemlandet drar en tilbake. Men så giftet jeg meg i Norge, sier han, og slo rot her hjemme.

– Og nå da? ikke mer vinimport?

Å nei, den tid er forbi, nå er det ris fra Brazil, rosiner fra Tyrkia og krydderier fra India.

Han bodde i hovedstaden da det i 1923 ble lyst til ekteskap mellom ham og Anna Kristine Hasselberg (1896–1972). De bosatte seg i Heimdalsveien 20 i Bærum.

Kilder