Johan Emil Lund

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Johan Emil Lund (født 22. juni 1855 i Trondheim, død 1933 i Oslo) var fotograf.

Han var sønn av anleggs- og handelsgartner Johan Peter Lund og Amalie Karoline Falch. Han ble gift med Lovise Ommundsen, datter av Larsinius Ommundsen og Inger Fischer, og de fikk fem barn.

Lund begynte i lære hos Charles Foss 7. oktober 1868 og lærte å retusjere. Var så krambodsvenn i SandshavnSunnmøre ett år, deretter igjen i lære hos Ludvig Schmedling i Kristiansund 2 1/2 år, hvor han også lærte bokbinding. Så var han ett år hos Christiansen i Bergen, bestyrte deretter dennes filial i Kristiansund. Var så retusjør hos Olaf Olsen i Trondheim 1 1/2 år, og var i løpet av denne tiden også en sommer hos Dressler i Århus. Kom til Christiania til Frederik Johannes Gottfried Klem i 1879, begynte kort etter en «Retouche-Skole», etterfulgte en bror som retusjør hos Christoffer Gade Rude og begynte så eget atelier i 1880.

I 1884 var han sammen med Per Adolph Thorén i Skippergata. Adressene skiftet svært ofte. De siste årene var han i kompaniskap med Karl A. Skog, firmaet "Lund & Skog", og i 1932 overtok Skog firmaet alene. I Kristiansund-tiden må Lund også ha drevet som gartner, for i en annonse 25. november 1876 anbefaler han sine blomstersvibler. Var godtemplar og teosof.

Virkesteder:

Kilder

Eksterne lenker


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Johan Emil Lund er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.