Johan Johannessen Peisopp

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Det nordøstre hjørnet på den opprinnelige kirkegarden i Nordlia. Steinen på bildet står der Johan Peisopp ble gravlagt i 1901, men markerer nå Smestads familiegrav.
Foto: Trond Nygård (2012)
Den første sida i begravelsesprotokollen for Nordlia kirkegard. «Johan Johanesen Solbergseie» ble gravlagt 15. april 1901, som den første på gravlunden.
Husmannsplassen Peisopp lå på bakken på høgre side av Nordlivegen. Fortsatt synes kjellerhølet.
Foto: Trond Nygård (2012)

Johan Johannessen Peisopp (født 1862 i Østre Toten, død 1901 på Peisopp i Østre Toten) var en trebarnsfar som sannsynligvis livnærte seg som jordbruksarbeider. Han var gift med Teoline Johnsen (1855-1937), datter av tømmermann John Johansen Kjæsarud og Ellene Kristiansen.

Familien bodde på 1890-tallet i Dælinsveen i Nordlia, men flytta før 1900 til husmannsplassen Peisopp under Solbjør. I folketellinga for 1900 er han titulert som innerst, altså leieboer, og ikke husmann. Grunnen til dette var at Johan «paa grund af sygdom ikke arbeidsdygtig, har derfor hel fattigunderstøttelse».

Den første begravelsen på Nordlia kirkegard

Det var helt åpenbart at han hadde blitt sjuk, for bare fire måneder etter at folketellinga ble tatt opp, døde han. Johan Peisopp var den første som ble gravlagt på den nye kirkegarden i Nordlia, og bonden på nabogarden Haug, Ole Christian Haug, skreiv i noteringsboka si:

«Den 15. april første Begravelsen paa Nordliens Kirkegaard. Grav No. 1 Kvartal No. 1. udrettedes af Kappelan Jakobsen Klokker Olsen mødte Kl 1.»

Peisopp ble gravlagt i det nordøstre hjørnet på kirkegarden. Husmenn, innerster og andre ubemidlede fikk graver på dette litt bortgjømte og skyggefulle feltet på kirkegarden i Nordlia. Gardbrukerne reserverte derimot plasser til seg på mer solrike og synlige steder, særlig i nærheten av hovedinngangen på vestsida av kirka.

Innersten på Peisopp etterlot seg de tre barna Magda (1890-?), Johan Kasper (1891-?) og Hilda (1895-?). Kona Theoline (1855-1937?) ble enke og hovedforsørger, men med en sjuk mann var ikke dette noe nytt. Alt mens Johan levde (ifølge folketellinga), dreiv Theoline «om sommeren paa aannearbeide, vintertiden med bagning, vaskning for fremmede».

Kilder og litteratur

Eksterne lenker