Johanne Biørn (1859–1942)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Johanne Biørns og Lauritz Bordings sportshytte Bjørnebo, som de fikk oppført på Mortensrud i Oslo i 1924.
Foto: Leif-Harald Ruud (2020).

Johanne Biørn (1859-1942) var fabrikk- og butikkeier, og agiterte for draktreform på 1880- og 90-tallet. Foreldre hennes var Poul Biørn og Emerentze Arentz. Omkring 1920 flytta Johanne og mannen til egen villa i Drammensveien i Kristiania. Eiendommen hadde egen tennisbane, som de leide ut.

Forretningsdrift

Johanne Biørn spilte en aktiv rolle i draktreformarbeidet i Norge på 1880-tallet. Det var hun som sydde kvinnesaksforeningens reformturistdragt som før sommerferien 1886 ble utstilt hos Steen og strøm i Kristiania, og som var designa av blant andre Mathilde Wergeland.

Fra 1886-1888 brevveksla hun med Oscara von Sydow og Elisabeth Eurén i den svenske Dräktreformföreningen. Gjennom denne korrespondansen fikk hun informasjon om både undertøy og overtøy som tilfredsstilte draktreformbevegelsens krav og preferanser.

Engasjementet for draktreform lar seg vanskelig skille fra Johanne Biørns forretningsdrift. Fra 1889 eide og drev hun et Etablissement for Reformdragter i Osterhaugsgaten 5. Her produserte og solgte hun "Norske, Svenske, Danske og Amerikanske Reform- Turist- og Sportsdrakter for damer".

Ekteskap og videre forretningsdrift

I 1896 gifta hun seg med Lauritz Bording. Vi ser av adressebøkene at ekteparet drev både Reformliv-Magazinet og Norsk Reformlivfabrik. I tråd med tidas normer ble hennes navn gradvis borte fra adressebokoppføringene for butikken og fabrikken, slik at mannen hennes framsto som innehaver.

I 1911, da reformliv ikke lenger var et radikalt klesplagg, bytta fabrikken navn til det mer konvensjoneller Norges korsetfabrik. På dette tidspunktet ble fabrikken igjen avertert under Johanne Biørns navn. Butikken endra navn til Korsethuset i 1913.

I 1916 åpna Johanne Biørns Korsethuset i nye, elegante lokaler i Øvre slottsgate 12.

Kilder og litteratur