Johanne Corneliusdatter Skindstad
Johanne Corneliusdatter Skindstad (født 1792 på Bragernes, død 26. februar 1870 i Østre Toten) var innerst og husholderske. Hun vokste opp på Bragernes (Drammen), men bodde mesteparten av sitt voksne liv i Lensbygda i Østre Toten.
Bakgrunn
Hun var det midterste av de tre barna til Cornelius Larsen og Ingeborg Pedersdatter (1758-1809). Det er uvisst hvor Cornelius kom fra, men kona Ingeborg var bondedatter fra Markestad (Marstad) i nåværende Vestre Toten kommune. Johanne ble 15. juli 1792 døpt i Bragernes kirke, og familiens bosted ble da oppgitt til «Landfaldøen» (Landfalløya). Dåpsbarnet hette opp att etter mormora Johanne Sørensdatter Markestad (f. Malterud), som døde da Ingeborg var bare ni år gammal.
Et par år seinere fikk Johanne ei lillesøster, Berte. Også i folketellinga for 1801 er de registrert på Landfalløya; faren er titulert som «Arbeydsmand».
Til Toten
At mora opprinnelig var totning, var sannsynligvis grunnen til at Johanne flytta til Skinstad i Lensbygda. Hun var tjenestejente der da hun den 22. juli 1816 gifta seg i Hoff kirke med den seks år yngre bondesønnen Lars Johansen Nøkleby fra Kolbu. Alt den 9. september ble dattera Johanne Marie døpt (hjemmedåp). Johanne og Lars fikk disse fire barna:
- Johanne Marie (1816-86), gift med Ole Gundersen Syljulien (1820-1897).
- Johan (1818-92), oppkalt etter farfaren Johan Nøkleby, gift med Pernille Larsdatter, de dreiv Overn (seinere Skjønsby) i Lensbygda.
- Anders (1821-?), bosatt i Byvegen i Skreien.
- Olaus (1825-69), gift med Dorthe Johnsdatter Opsahl, småbruker.
De tre eldste barna ble født på Nøkleby, der familien bodde som innerster hos foreldra hans Lars. Yngstesønnen Olaus ble imidlertid født på Kongsberg og døpt på Eiker. Ifølge kirkeboka bodde Johanne da på Haugseteie ved Hokksund, mens Lars skal ha oppholdt seg på Nøkleby.
Dette kan tyde på at det var problemer i ekteskapet. I hvert fall ble Lars og Johanne skilt før 1831, for dette året fikk hun en sønn med en Lars Olsen fra «Bøenstøen» på Eiker. I kirkeboka står det at hun var «Fraskilt Kone, Inderst». Også i 1833 fikk Johanne en sønn, igjen var Lars Olsen faren, men bostedet ble nå oppgitt til «Bonderudstuen, fra Modum». «Bonderudstuen» kan være feilskrift for «Bøenstøen», slik at det dreier seg om samme Lars Olsen.
Også Lars Nøkleby fikk flere barn. På 1830-tallet bodde han i Christiania, med ny kone og sønn.
Alderdom
Vi veit deretter lite om Johannes liv før hun i 1865 ble registrert i folketellinga for Østre Toten. Hun var da husholderske for enkemann og kårkall Even Pedersen på Øvre Skinstad.
Hun døde fem år seinere, 11. februar 1870, i en alder av 77 år. Johanne Skindstad ble gravlagt på Hoff kirkegard.
Kilder og litteratur
- Johanne i Ministerialbok for Bragernes prestegjeld 1782-1814 (dåpsbarn) fra Digitalarkivet
- Johane Corneliusdatter i folketelling 1801 for Bragernes prestegjeld fra Digitalarkivet
- Johane Corneliusdr. i Ministerialbok for Toten prestegjeld 1814-1820 (brur) fra Digitalarkivet
- Johanne Corneliusdatter i Ministerialbok for Eiker prestegjeld 1814-1827 (mor) fra Digitalarkivet
- Johanne Corneliusdatter i Ministerialbok for Østre Toten prestegjeld 1828-1839 (mor) fra Digitalarkivet
- Johanne Skindstad i folketelling 1865 for Østre Toten prestegjeld fra Digitalarkivet
- Johanne Corneliusdr i Ministerialbok for Østre Toten prestegjeld 1866-1877 (avdød) fra Digitalarkivet
- Johanne Skindstad i Historisk befolkningsregister.
- Skifte etter Peder Christiansen Markestad (skiftekort ved Statsarkivet i Hamar).