Jomfruland fyrstasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Jomfruland fyrstasjon
Jomfruland fyr.jpg
Foto: Sean Hayford O'Leary (2005)
Oppretta: 1839
Bygd/ombygd: Nytt støpejernstårn på 31 meter fra 1939
Status: Automatisert og avfolket 1991
Funksjon: Kystfyr
Eier: Staten
Fylke: Telemark
Kommune: Kragerø kommune
Vernestatus: Fredet etter lov om kulturminner

Jomfruland fyrstasjon ligger på øya Jomfruland utenfor Kragerø. Øya er en del av raet som går gjennom området. Fyrstasjonen har to fyrtårn; et 22m høyt, tegltårn fra 1839, som i dag står uten lyktehus, og et 31m høyt støpejernstårn fra 1938. Jerntårnet har 2. ordens linseapparat. Ved siden av tegltårnet ligger assistentboligen. Litt lenger unna ligger boliger og uthus gruppert i et tun omgitt av frodig vegetasjon. Anlegget omfatter også kjøkkenhage og drivhus og vei ned til landingen hvor naustet ligger. Fyret danner overettlinje med Djupodden fyrlykt. Fyrområdet er foreslått regulert til offentlig formål/spesialområde for bevaring etter plan- og bygningsloven.

Jomfruland fyrstasjon er et særpreget anlegg med de to høye fyrtårnene ved siden av hverandre med sin beliggenhet i det flate ralandskapet på Jomfruland. Tårnene representerer ingeniørkunst fra to forskjellige perioder og viser utviklingen i fyrarkitekturen. Fyrstasjonens verneverdi er først og fremst knyttet til tårnene. Anlegget er videre et eksempel på en fyrstasjon som ligger i nær tilknytning til annen bebyggelse og anlegget har miljøskapende verdi i området.

Fra fyrmesterboligen går det sti som er tilrettelagt for rullestolbrukere til øyas eneste tjern, Tårntjernet eller Tårntjenna rett sør for fyret. Det har en praktfull blomstring av hvit nøkkerose. Det hevdes at dette inspirerte Theodor Kittelsen til hans kjente maleri «Nøkken» og andre bilder med motiver herfra. Kittelsen kom i 1893 med en serie på 14 bilder fra Jomfruland som i dag henger i Nasjonalgalleriet.

Kilder

Eksterne lenker

Koordinater: 58.86503° N 9.596379° Ø