Jon Birgersson

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Jon Birgersson (først nevnt 1135, død 24. februar 1157) var den første som ble innsatt som erkebiskop av Nidaros[1], da Reidar døde på vei hjem fra Roma etter å ha blitt utnevnt til embetet. Ingenting er kjent om hans opphav utover at navnet forteller oss at faren het Birger, og at han ifølge Snorre Sturlasson hadde ei søster som het Gudrid som var kilde for sagaforfatteren Eirik Oddsson[2].

Han dukker først opp i kildene som biskop av Stavanger etter Reinald, som ble hengt i 1135. Han var der inntil han i 1152/1153 ble flyttet til Nidaros. Han må ha deltatt på riksmøtet der kardinal Nicholas Breakspear kunngjorde opprettelsen av erkebispesetet. Han fikk overrakt palliet av kardinal Breakspear i Kristkirken.

Med opprettelsen av erkesetet sto kirken i Norge sterkere, med et eget hierarki knyttet tett til Den hellige stol. Som erkebiskop arbeidet Jon for å styrke kirkens stilling både politisk og økonomisk, blant annet ved å få inn i Frostatingsloven at man kunne testamentere inntil en tiendepart av arvet gods og en fjerdepart av selverhvervet gods til kirken uten samtykke fra arvingene. Han regulerte også sakramentsforvaltningen, blant annet med en bestemmelse om hjemmedåp.


Forgjenger:
 Reinald 
Biskop av Stavanger
Etterfølger:
 Peter 
Forgjenger:
 Nyoppretta 
Erkebiskop av Nidaros
(april 1152/11531157)
Etterfølger:
 Øystein Erlendsson 

Referanser

Kilder