Joseph Goebbels

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Goebbels hilser på Terboven under sitt besøk i Oslo november/desember 1940.
Foto: Reichskommissariat
Goebbels, med døtrene Helga og Heidi under en julefeiring i 1937. Til venstre for Goebbels står hans adjutant Georg Wilhelm Müller, propadanda-ansvarlig ved Reichskommissariat i Oslo under krigen.
Foto: Wagner/Deutsches Bundesarchiv (1937).
Faksimile fra Aftenposten 4. juli 1945: NTB-melding om funnet av Goebbels lik i Berlin.

Paul Joseph Goebbels (født 1897, død 1. mai 1945) var tysk minister for folkeopplysning og propaganda fra 1933 til sin død. Han ble nazistisk fylkesfører (Gauleiter) i Berlin i 1926, riksdagsmedlem for NSDAP i 1928, rikspropagandaleder i 1929 og så propagandaminister etter nazistenes maktovertagelsen i 1933. Goebbels var en mester innen propaganda, og var langt på vei ansvarlig for å skape personkulten omkring Hitler. Hans dagbøker fra 1924 og ut krigen er nesten komplett bevart, og gir stor innsikt i hans tankegang.

I forbindelse med angrepet på Norge og Danmark den 9. april 1940 skrev han i sin dagbok at i forhold til Danmark, som kapitulerte samme dag, måtte propagandaen være tilbakeholden med fremheving av danskenes nasjonale særdrag. For Norges vedkommende var situasjonen en annen. Her måtte det framheves at motstand var nytteløst, med Polen som eksempel. Det var også viktig å fremheve at Tyskland ville ha fred.

Goebbels hadde kjent den norske rikskommissaren Josef Terboven siden ungdommen, og han var en viktig støttespiller i Berlin for Terboven. I løpet av 1940 dro Goebbels til erobrede hovedsteder for å ved selvsyn se hvordan propagandaen virket. Den 28. november 1940 kom han til Oslo, på det som skulle bli hans eneste besøk i Norge. Han ble møtt av Terboven på Østbanestasjonen, og kjørt gjennom Oslo i åpen bil. Goebbels mente at Oslo var stygg, men likte Terbovens bolig på Skaugum. Han møtte flere norske kulturpersoner, men ble ikke særlig imponert. I dagboken skrev han at det ikke var «noe særskilt ved dem».

I motsetning til Heinrich Himmler, som var svært opptatt av den norske kulturarven, brydde Goebbels seg lite om Norge utover behovet for effektiv propaganda. Han hadde en egen representant i Reichskommissariat, G.W. Müller, og ble jevnlig orientert om utviklingen. Han samarbeidet med Terboven for å få på plass et tysk kulturtilbud i Norge, blant annet et tysk teater i Oslo

Nær krigens slutt, den 1. mai 1945, begikk Goebbels selvmord i Berlin sammen med sin kone etter at hun hadde myrdet sine seks barn.

Kilder og litteratur