Jostushuset

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Jostushuset i 2006, på Son kystkultursenter.
Foto: Chris Nyborg (2006).

Jostushuset er et fiskerhus i akershusisk stil fra 1600- eller 1700-tallet i Son. Det står nå på Son kystkultursenter. Navnet kommer fra Jost eller Just Tallachsen, som kjøpte huset i 1799, og antas å være en forvanskning av «Josts hus».

Huset er en typisk akershusisk stue med to rom og inngang fra langsiden. Det er bygget i tømmer, med kledning av grovt tømmermannspanel. Det ble på et tidspunkt utvidet med et ekstra rom i tømmer mot nord og et todelt bislag i bindingsverk mot vest.

Det stod opprinnelig ved Son Torg, der Soon Seilforening nå har sitt klubbhus. På eiendommen var det også en sjøbu eller uthus. I 1864 tok handelsborger og skipper Andreas Johansen over huset, og i 1889 fulgte hans datter Julie Andresen, bedre kjent som Julie Jostus, som eier. Hun drev butikk i det nordre rommet, som også var sovekammers for Julie og hennes søster Anne. De brukte også kjøkkenet, mens stuen ble leid ut til skippere.

I 1950-årene ble uthuset revet, og i 1964 ble huset demontert og satt opp på Follo Museum i Drøbak.

Da Son kystkultursenter, som er en avdeling av Follo Museum, ble huset flyttet tilbake til Son. I 1991 ble det satt opp i Glenneparken, på kystkultursenterets område. Det er delvis innredet, og brukes til utstillinger. En bakerovn har blitt satt inn, og brukes til å bake brød på gammeldags vis. Dette er i tråd med hvordan huset ble brukt tidligere, da Julie Andresen drev kolonialhandel og bakte brød der.

Kilder og litteratur

Koordinater: 59.524148° N 10.687441° Ø