Julie Jostus
Julie Andresen, mest kjent som Julie Jostus (født 1844, død 1934) var handelsborger i Son. Hun var tredje generasjon av samme familie som eide Jostushuset, som nå er bevart på Son kystkultursenter.
Etter faren Andreas Johansens død fikk hun i 1899 av byfogden i Drøbak overta hans handelsrettigheter. Hun hadde med seg en god attest fra ordfører Ole S. Hansen, som bekreftet at hun samvittighetsfullt hadde holdt seg til lover og regler, og at hun hadde bestyrt farens forretning under hans sykdom. Allerede før hans død hadde hun tatt over noen av hans rettigheter, idet hun i 1879 betalt for «Ølret», salgsbevilling for øl, i eget navn. Etter å ha fått de nødvendige rettigheter drev hun kolonialhandel i huset, og den 18. mars 1891 betalte hun for «anmeldelse til Handelsregisteret». Hun bakte brød, vørterkake og kringler, og solgte hjemmelaget knekk. Brødet, som ble bakt i hennes egen ovn, var populært i Son. Hun bodde sammen med søsteren Anne i det nordre rommet, hvor også butikken var. De brukte også kjøkkenet, og leide ut stuen i det lille huset til skippere. Hun ser ut til å ha hatt trange kår, både fysisk og økonomisk. Da hun i 1891 fikk utlignet byskatt på kr 3,96 og feierskatt på kr. 1,80 delte hun det opp i to avdrag, et i april og et i november.
Det fortelles om henne at hun engang besøkte Carl Dørnberger for å «se på konsta». Han skal ha sagt til henne «Jeg har tjent mange penger på å male stua di, Julie, flere enn du tjener ved å bake brød og vørterkake, men mange liker bedre ditt bakverk enn mine bilder».
Litteratur og kilder
- Gudmundsen, Ivar (red.): Son leksikon = : Encyclopaedia Sonensis. Utg. Vestby historielag. 2002. Digital versjon på Nettbiblioteket
- Julie Andreasdatter i folketelling 1865 for Vestby prestegjeld fra Digitalarkivet
- Julie Marie Andresen i folketelling 1910 for Son ladested fra Digitalarkivet