Julius Hougen (1906–1993)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Julius Hougen.
Foto: Ukjent / Oslo Museum – Byhistorisk samling

Julius Hougen (født 7. november 1906 i Kristiansand, død 19. desember 1993 samme sted) var journalist. Han var programredaktør og leder for NRKs avdelingskontor i Kristiansand 1967–76.

Hougen tok juridisk embetseksamen i Oslo i 1930. Da Kringkastingsselskapet åpna sitt sørlandskontor samme år, ble han en av de få medarbeiderne der. Noen år senere ble han leder for kontoret, samtidig som han var dommerfullmektig. I 1933 overtok NRK kontoret, og Hougen fortsatte sin tilknytning til radioen, kombinert med ymse stillinger i politiet.

Under andre verdenskrig var Hougen aktiv i motstandsbevegelsen gjennom Kampgruppe 3 under ledelse av Arne Laudal. Da gruppa blei sprengt mot slutten av 1942, havna Hougen på Grini, først på dødscelle, seinere i vanlig fangenskap fram til januar 1945.

Etter krigen jobba han en tid ved NRK i Oslo. Blant annet rapporterte han fra kong Haakon VIIs hjemkomst til hovedstaden 7. juni 1945. Hougen vendte imidlertid snart tilbake til hjembyen, der han virka ved distriktskontoret fram til pensjonsalderen, først som programsekretær, seinere som sjef. Han var kjent for sin levende reportasjestil og for sin evne til å komme innpå mennesker fra alle lag. Han gikk under navnet «Stemmen fra Sørlandet».

Hougen var aktiv i det norske visemiljøet, blant annet som en av initiativtakerne til Visens venner. Han redigerte visebøker og skreiv og komponerte en del sanger. Han er også kjent som underholdningsartist, bl.a. som pensjonist Tobias Tønnesen (sammen med Odd Børretzen).

Hougen var far til musikeren Frik Hougen. Hans farfars bror var skolemannen og bygdemålsdikteren Engebret Hougen (1826-1891).

Litteratur og kilder


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Julius Hougen» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.