Kakkelovn
Kakkelovn er en type ildsted murt opp av tegl og dekka med keramiske fliser, 'kakler'. De omtales i Norge også som svenskeovner, ettersom de var svært utbredt i vårt naboland på 1700-tallet. I Norge ble ordet kakkelovn også, noe forvirrende, brukt om jernovner.
Kaklene har fordypninger eller forhøyninger på baksida, og danner et kanalsystem som fører til at røyken føres sakte mot pipa. Dette, kombinert med kaklenes gode evne til å holde på varme, fører til at kakkelovner utnytter brenselet godt. En moderne kakkelovn kan avgi varme opp til et døgn etter at ilden er slukka; eldre ovner var nok ikke fullt så effektive, men de holdt på varmen i mange timer. På utsida er kaklene gjerne dekorert.
Ovnstypen ble først produsert i Tyskland i middelalderen. Man brukte da potteforma kalker, som holdt godt på varmen. Etter hvert ble kaklene flatere med et kanalsystem, og men begynte å glasere utsida. I Bergen er det kjent noen tidligere eksemplarer – ikke uventa med tanke på byens sterke bånd til Tyskland gjennom hansaen. Den første kjente ble murt opp på Bergenhus festning i 1518. Geble Pedersøn fikk satt inn kakkelovn på skolen han etablerte i 1544, og en i sitt hjem på omtrent samme tid. Absalon Pederssøn Beyer skal ha hatt en sitt hjem omkring 1560. Men det skulle ta tid før ovnene ble vanlige her til lands. I Sverige begynte en mer storstilt produksjon på 1700-tallet, og noe senere i samme århundre var det Norges tur. Herrebe Fajansefabrikk i Halden var blant de første som produserte kakkelovner i Norge, fra omkring 1760. På 1800-tallet ble ovnstypen vanlig i mer velstående norske hjem.
Fra 1600-tallet ble norske støpejernsovner oftest omtalt som kakkalovner eller jernkakkelovner. Godt inn på 1800-tallet kan man støte på denne feilaktige betegnelsen i kildene; for eksempel omtalte Eilert Sundt jernovner som kakkelovner. Årsaken er antagelig at man så på disse lukkede ovnene som varianter av samme type, i motsetning til røykovner og peiser. Begrepsforvirringa kunne fortsatt være til stede i første halvdel av 1900-tallet, men etter det har man skilt konsekvent mellom jernovner og kakkelovner.
Kilder og litteratur
- Kakkelovn i Norsk historisk leksikon.
- Kakkelovn på Wikipedia på bokmål og riksmål
- Kakkelovn i Store norske leksikon.
- Troels-Lund, Troels. Dagligt liv i Norden i det sekstende Aarhundrede : illustreret udgave. 2 : Bönder- og köbstadboliger. Utg. Gyldendal. xx#. 1908. Digital versjon på Nettbiblioteket.