Kanesan Suntharamoorthy

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Kanesan Suntharamoorthy (ukjent fødselsår, Sri Lanka), bedre kjent som «Kutty Master», og er en norsk-tamilsk musiker, komponist og pedagog.

Utdanning

Sundramoorthi kommer fra en musikerfamilie. Både faren, Swaminathan, som var vokalist, og bestefaren, Suppaiyapillai, som var musikklærer og spilte miruthangam (en slags tromme), er anerkjente musikere i Sri Lanka. Sundramoorthi hadde svært dyktige musikklærere i Sri Lanka og lærte seg også på egen hånd å spille flere indiske og afrikanske instrumenter. I Norge studerte Sundramoorthi pedagogikk ved Norges musikkhøgskole.

Virke

I 1988 etablerte Sundramoorthi musikkskolen Nathantham. Den hadde da ti elever. Nå studerer mer enn hundre elever ved skolen, og det undervises i keyboard, trommer, gitar og miruthangam. I tillegg til å drive egen musikkskole, underviser han i miruthangam ved Rommen i Oslo og dessuten ved ulike musikkhøyskoler i Norge.

Suntharamoorthy har komponert musikk til filmen Thoppul Kodi og til mange kortfilmer. Han har utgitt fem album. Sammen med Siras Amith, Sabarathnam og Jeyathasan Kandiah startet han musikkgruppen Roots, som han ledet fra 1987 til 2000. Gruppen har hatt over 200 forestillinger.

Som miruthangamspiller har han opptrådt ved en rekke danse- og musikkforestillinger, blant annet med kjente vokalister fra Sri Lanka. I 2000 arrangerte han den første arangetram for miruthanga i Norge. Det var hans elev Gobinesen Irasarathnam som debuterte.

Litteratur


Tamilenes liv og historie i Norge 1956-2016 omslag.jpg Kanesan Suntharamoorthy er basert på en artikkel publisert i Tamilenes liv og historie i Norge, eller på oppfølging til denne, og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.