Karla Barstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Karla Barstad.

Karla Barstad (født 1. april 1870 i Ålesund, død 1. januar 1950 samme sted) ble, som første kvinne, valgt inn i Ålesund kommunestyre etter valget i 1901.

Hennes foreldre var bankdirektør Colbein Andreas Barstad og kone Elisa Rasmine Barstad. I klokkerboken 1868-1877 fra Ålesund ser vi at hennes fulle navn er Karolina Ludovika Barstad, men i valgstyreprotokollen til Ålesund kommune, arkivet etter Aspøy skole og i folketellingene fra 1900 og 1910 står hun oppført som Karla Barstad. I folketellingen av 1900 bodde hun hos foreldrene sine i Kirkegata. Faren var direktør i Landmannsbanken.

På valglista til De konservatives parti står hun oppført som lærerinne. Hun var en av fem kvinner på denne listen, og den eneste som ble valgt inn av dem.

I en periode arbeidet hun på Aspøy skole i Ålesund. Hun var avholdskvinne og engasjert i kristent arbeid.

Kommunestyreprotokollen til Ålesund kommune fra 1901-1904 er sterkt brannskadet, og det er ikke mulig å tyde hvilke saker Karla Barstad var med å behandle i sin tid i Ålesund kommunestyre. I tillegg til å sitte i kommunestyret var hun blant annet medlem av komiteen som fordelte pengegaver til de brannlidte etter bybrannen i 1904.

Etter brannen i 1904 flyttet familien Barstad fra Kirkegata på Aspøya i Ålesund til Birkelunden på Nørvøya i daværende Borgund kommune. Karla Barstad stilte ikke til gjenvalg etter brannen, og i folketellinga fra 1910 står hun oppført som ugift. Yrket hennes er oppgitt til å være «husgjerning».

Karla Barstad døde 1. januar 1950 i Ålesund.

Kilder

Eksterne lenker


Logo De 100 første.jpg Karla Barstad er del av prosjektet De 100 første kvinner i kommunestyrene som er kommet i stand i forbindelse med Stemmerettsjubileet 1913-2013. Artiklene i denne serien er tilgjengelig i denne oversikten.